UA / RU
Підтримати ZN.ua

Настав час відповісти Росії за В’єтнам: сенатор-республіканець закликав надати Україні літаки F-16

Проте Джим Ріш визнав, що наразі для ухвалення цього рішення бракує підтримки в Конгресі США.

Збройним силам України варто надати військові літаки F-16, але наразі в Конгресі США бракує підтримки для прийняття цього рішення. Про це в інтерв’ю «Європейській правді» заявив сенатор від Республіканської партії Джеймс Елрой «Джим» Ріш.

Він певен, що Україні необхідно надати американські винищувачі, і не вірить, що подібна допомога з боку США «призведе до ескалації». Таку допомогу він назвав своєрідною відплатою за В’єтнам.

«Хтось каже: «О ні, це призведе до ескалації». Але слухайте, коли ми воювали у В’єтнамі та Кореї, то росіяни постачали як літаки, так і пілотів для наших противників! Настав час для США відповісти їм тим самимСлухайте, коли ми воювали у В'єтнамі та Кореї, росіяни постачали як літаки, так і пілотів для наших противників. Час для США відповісти їм тим самим», – сказав Ріш.

Він заявив, що особисто зустрічався з льотчиками Повітряних сил ЗСУ та вважає, що вони зможуть успішно використовувати F-16.

«Потрібне певне навчання, але немає серйозних проблем. Я вважаю, що ми можемо їх надати. Як я вже казав, інша сторона робила це в минулому. Але маю визнати, з цією позицією я в меншості. Я не бачу підтримки більшості, яка дозволила б ухвалити таке рішення, але продовжу закликати до цього», – резюмував сенатор.

Читайте також: "Україна все ще марнує дорогі ракети на збивання дронів, проте F-16 зможуть взяти на себе основне навантаження ППО": Рустамзаде про ситуацію в українському небі

Нагадаємо, наприкінці жовтня спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що командування Повітряних сил відібрало групу пілотів, які готові пройти навчання із керування винищувачами західного зразка.