UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASAMS vs російські С-400: порівняльна характеристика від Newsweek

На тлі отримання Україною від США вдосконалених зенітно-ракетних систем NASAMS, один із трьох найбільш авторитетних американських щотижневих журналів Newsweek провів їх порівняльну характеристику з російською ЗРС С-400.

Наприкінці серпня Пентагон оголосив про шість додаткових NASAMS з боєприпасами, як частину пакету допомоги  Києву у сфері безпеки. Системи, загальна вартість яких склала 3 мільярди доларів, здатні виявляти та вражати цілі на відстані до 180 кілометрів, пише Newsweek.

Читайте також: Україна отримала комплекси NASAMS: що про них відомо

NASAMS використовуються в оборонних цілях в 12 країнах: США, Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Нідерландам, Оману, Литві, Індонезії, Австралії, Катару, Угорщині та одній невідомій країні.

Ці системи важливі для України, оскільки вони здатні перешкоджати ворожим загрозам з боку літаків, безпілотних літальних апаратів і ракет, пояснив напередодні прессекретар Пентагону, генерал ВПС США Пет Райдер.

Розроблений Raytheon і Kongsberg Defence & Aerospace, NASAMS складається з радара Sentinel, удосконаленої ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності та центру розподілу вогню.

Читайте також: У США розповіли, як NASAMS вплинуть на хід бойових дій

Компанія Raytheon описує удосконалену ракету «повітря-повітря» середньої дальності як «найдосконалішу у світі зброю (що забезпечує) панування в повітрі, яка перевірена в боях». Цей ракетний комплекс існує більше трьох десятиліть і постійно оновлюється, розробники додають все нові можливості. Наразі відомо, що ракету було випущено понад 4 900 разів у рамках випробувань.

У квітні 2021 року в Центрі космічної оборони Andoya в Норвегії компанії Raytheon і Kongsberg завершили випробування варіанту ракети збільшеної дальності стрільбою, спрямованою на покращення даних польоту для майбутніх програмних алгоритмів.

Читайте також: Відправка в Україну нових HIMARS займе кілька років — Пентагон

Нова пускова установка NASAMS була використана для розміщення цієї ракети більшого розміру, яка оснащена ракетним двигуном, який «забезпечує перехоплення на великих відстанях і висотах».

Центр розподілу вогню — це мобільний командний модуль управління боєм, який можна адаптувати за допомогою нових технологічних можливостей для виконання різноманітних завдань.

Російські С-400 в НАТО отримали кодову назву SA-21 Growler (у перекладі – буркотун)

Російські С-400 «Тріумф», які в НАТО отримали кодову назву SA-21 Growler (у перекладі з англійської – буркотун), побудовані майже в тому ж дусі, що й NASAMS. Наразі його можна зустріти в таких регіонах, як анексований Крим.

За даними Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), це четверте покоління російської зенітно-ракетної системи, і її можна приблизно порівняти з американською системою Patriot. Початково цей комплекс він був розроблений у 1993 році та запозичив від 70 до 80 відсотків своєї конструкції від С-300 попереднього покоління, включаючи контейнери для зберігання ракет, пускові установки та радари.

Через дефіцит бюджету після розпаду Радянського Союзу, випробування С-400 на російському ракетному полігоні до кінця 1999 року не починалися.

Серія ракет 48N6, яка в основному використовується С-400, може вражати повітряні цілі на відстані до 250 кілометрів і може перехоплювати балістичні ракети в радіусі 60 кілометрів.

Ракета 77N6 наразі проходить випробування, згідно з CSIS, і, як стверджується, використовує "hit-to-kill technology («технологію удару до вбивства») з єдиною метою знищити боєголовки балістичних ракет. Наразі також відомо, що РФ розробляє ще одну серію ракет, 40N6. Якщо це буде реалізовано, це розширить можливості ППО до 400 кілометрів.

7 вересня Оперативне командування «Південь» Збройних сил України у Facebook повідомило про знищення двох пускових установок С-400 і ЗРС самонаведення С-300.

Читайте також: Україна вразила системами HIMARS понад 400 російських цілей – генерал Міллі

Незважаючи на те, що українська сторона не уточнила, де саме відбулися атаки на систему, військовослужбовець ВМС США у відставці написав у Twitter, що пускові установки були успішно знищені в Херсоні.