UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наришкін підтвердив: серед висланих російських дипломатів були розвідники

Але "зовсім трохи" і повністю "офіційно", додав очільник Служби зовнішньої розвідки.

Директор Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Сергій Наришкін визнав присутність офіцерів розвідки серед висланих західними країнами російських дипломатів, пишуть "Відомості".

"Серед співробітників МЗС є офіційні представники нашої служби, офіцери безпеки, зовсім небагато. Це особи, які були офіційно представлені в цих країнах як співробітники СЗР, які забезпечували взаємодію зі спецслужбами цих країн на так званому партнерському каналі", - розповів журналістам Наришкін.

При цьому голова СЗР назвав процедуру видворення російських дипломатів "дуже брудною і цинічною провокацією", яка формує "атмосферу русофобії".

І пообіцяв чергову "жорстку відповідь" з боку Росії: "Відповідь буде. Відповідь адекватна, досить жорстка", – заявив він.

Нагадаємо, 26 березня Німеччина, Франція, Данія, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Нідерланди, Болгарія та інші країни почали висилати російських дипломатів на знак солідарності з Великою Британією. Усього до висилки дипломатів приєдналися понад 20 країн світу.

5 березня в британському Солсбері із сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Сполученого Королівства, проте відповіді так і не отримала, після чого вислала 23 російських дипломата.

Влада РФ заявила про те, що керуватиметься принципом взаємності при відповіді на вислання російських дипломатів з країн Європейського союзу, США, Канади та України. Остаточне рішення щодо дії у відповідь прийме президент РФ Володимир Путін.

Детальніше про ситуацію довкола отруєння Сергія Скрипаля читайте у матеріалі Олександра Хари "Токсична Росія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".