UA / RU
Підтримати ZN.ua

Напруга між Зеленським і Камалою Гарріс з’явилася перед вторгненням РФ в Україну – Time

Зеленський і Гарріс не дійшли згоди під час зустрічі у лютому 2022 року.

Відносини між президентом України Володимиром Зеленським і віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, яка є імовірною кандидаткою на посаду очільниці Білого дому, ніколи не були особливо теплими. Тон їм задала зустріч напередодні повномасштабної війни Росії проти України.

Про це у статті для Time пише журналіст Саймон Шустер.

Читайте також: Журнал Time показав нову обкладинку на тлі відмови Байдена від участі у виборах

На Мюнхенській безпековій конференції 2022 року Гарріс мала зустрітися із Зеленським і донести до нього, як США планують реагувати на російське вторгнення, а також показати останні оцінки американської розвідки і розповісти про "підготовку, необхідну для досягнення успіху на полі бою".

"Камала Гарріс сказала, що напад неминучий. Президент Зеленський на це відповів: "Я розумію. Наша розвідка також має цю інформацію", – зазначив журналістам колишній міністр оборони України Олексій Резніков, який був присутній на зустрічі.

Зеленський закликав США ввести превентивні санкції проти Росії, які, на його думку, змусили б Владіміра Путіна переглянути рішення, однак Гарріс була проти.

"Якщо напад дійсно неминучий, стверджував Зеленський, США повинні заповнити Україну зброєю, зокрема зенітними системами, винищувачами і важкою артилерією, необхідною для того, щоб запобігти захопленню країни російськими військами.

Читайте також: Гарріс підриває лідерство Трампа у ключових штатах — опитування Bloomberg

Гарріс відкинула обидві пропозиції. Вона сказала, що США не можуть запровадити превентивні санкції проти Рф, оскільки покарання може настати лише після скоєння злочину. А замість того, щоб пообіцяти надіслати сучасне озброєння, говорить Резніков, американці тиснули на Зеленського, аби він публічно заявив про неминучість вторгнення", – йдеться у матеріалі.

Позиція США, визначена на той час президентом Джо Байденом, полягала в тому, що загроза санкцій є більшим стримуючим фактором для Росії, ніж їх запровадження. А надання Києву сучасного озброєння, ймовірно, зміцнить переконання Путіна в тому, що Україна стає ближче до вступу в НАТО.

"Повідомлення Гарріс посилило розчарування Зеленського союзниками напередодні широкомасштабного російського вторгнення і задало тон у відносинах з Гарріс, які ніколи не були особливо теплими", — зауважують журналісти.

На початку літа Гарріс відвідала мирний саміт у Швейцарії, який організувала Україна. Зеленський сподівався на цій зустрічі зібрати якомога більше світових лідерів на підтримку свого плану припинення війни. Байден відмовився приїхати, пославшись на збір коштів, а Зеленський у відповідь публічно розкритикував президента США: Путін, за його словами, "аплодував би" рішенню Байдена не приїжджати.

Читайте також: Оскільки весь світ хоче, щоб Росія була представлена на другому Саміті миру, ми не можемо бути проти – Зеленський

Коли замість нього прибула Гарріс, її розмова із Зеленським була просякнута тією ж формальністю, що і їхні попередні зустрічі. Обидва лідери сиділи один навпроти одного за столом переговорів. Зеленський зачитав заздалегідь підготовлену промову, подякувавши президенту Байдену і Конгресу США за підтримку.

"Путін намагається розширити війну і зробити її більш кривавою, - сказав він. "Але разом з Америкою і всіма нашими партнерами ми захищаємо життя наших людей".

У відповідь Гарріс зазначила, що це буде її шоста зустріч з президентом України з моменту початку повномасштабної війни. "Не остання, – з посмішкою відповів Зеленський. "І, сподіваюся, в кращі часи", – сказала Гарріс.

Читайте також: Досвід прокурорки проти злочинця: Гарріс жорстко «проїхалася» по Трампу

Камала Гарріс зарекомендувала себе як «стійкий олов’яний солдатик» адміністрації Байдена. Дуже ймовірно, що саме її Демократична партія висуне на з’їзді у серпні кандидаткою на виборах президента США замість Джо Байдена. Та чи здатна Гарріс проводити самостійну політику? Чи розуміється вона на світових справах? І якими є її шанси перемогти Дональда Трампа?

Відповіді на ці запитання читайте в статті експосла України в США Олега Шамшура на ZN.UA "Чи покарає Гарріс Трампа й чого ще очікувати Україні від Байдена цього року".