UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нам потрібне ПВО і літаки - Зеленский Конгресу США

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі перед перед Конгресом США закликав надати Україні С-300 та інші системи протиповітряної оборони, військові літаки для захисту нашої країи від ворога або закрити повітряний простір над Україною. Він додав, що "саме зараз вирішується доля нашої країни".

Глава держави наголосив, що Росія веде жорстокий наступ на цінності України та всього світу, свободу та вільний вибір майбутнього.

"Росія перетворила українське небо на джерело смерті. Для тисячі людей. Російські війська вже випустили по Україні майже тисячу ракет. Безліч авіабомб. Вони використовують дрони, щоб більш доцільно вбивати. Це терор, якого Європа не бачила. Не бачила вже 80-ть років! І ми просимо відповісти", - сказав Зеленський.

Він вкотре звернувся до США з проханням створити над Україною безпольотну зону та умови, за яких "Росія вже не зможе щодня і щоночі тероризувати мирні міста".

"Хіба це велике прохання? … Якщо це занадто багато, ми пропонуємо альтернативу. Ви знаєте, яких захисних системах ми потребуємо. С-300 та інші подібні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Потужна авіація. Для захисту власних людей. Своєї свободи. Своєї землі. Літаки, які можуть допомогти Україні. Які можуть допомогти Європі. І ви знаєте, що вони є. Але на землі. Не в українському небі. Не захищають наших людей", - сказав він. 

"Сьогодні я можу сказати: я потребую. У потребі захисту нашого неба. Потреби у вашому рішенні. У вашій допомозі", - підкреслив Зеленський.

"Наразі вирішується доля нашої країни, доля нашого народу, чи будуть українці вільними, чи зможуть вони зберегти свою демократію. Росія завдала удару не лише по нам, не лише по наших містах, по нашій землі. Вона веде жорстокий наступ на наші цінності, на головні людські цінності. Вона направляє свої танки та літаки проти нашого права жити у власній країні вільно, обирати власне майбутнє", - сказав президент.