UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найкращою гарантією безпеки для України було б негайне прийняття до НАТО – МЗС

Ніколенко зазначив, що перспектива членства України в Альянсі закріплена в Конституції і жодні рішення не можуть ухвалюватися всупереч основному закону.

Речник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив, що нині найкращою гарантією безпеки був би прийом України до НАТО, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Перспектива членства України в НАТО закріплена в Конституції, і жодні рішення не можуть ухвалюватися всупереч Основному закону", - наголосив  Ніколенко під час онлайн-брифінгу.

Він підкреслив, що Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу, тому ширше питання гарантій безпеки є ключовим для України.

"Безумовно, найкращою такою гарантією було б негайне прийняття України до Альянсу. Але загрози Україні існують тут і тепер, тому пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним і терміновим завданням, над яким працює вся система влади", - сказав Ніколенко.

Читайте також: У Зеленського відреагували на слова Пристайка щодо НАТО

Раніше в ефірі ВВС Radio 5 посол України у Великій Британії Вадим Пристайко допустив розгляд відмови від вступу до НАТО, якщо це допоможе запобігти війні. У МЗС України заявили, що слова посла вирвані із контексту. Пізніше самПристайко також пояснив свої слова в інтерв’ю британським ЗМІ  про те, що Україна «могла би» розглянути відмову від членства в НАТО.

Нагадаємо, вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід були визнані неприйнятними — Москва отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо переділу світу на нові «сфери впливу».

Докладніше про те, чого добивається Москва і чи піде Захід їй на поступки, читайте у статтях Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна і переговори Росія–США: чи здадуть Україну» та Олексія Іжака «Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?» у ZN.UA.