UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наглядова рада YES нагадала про складний шлях України до Євросоюзу

Переговори про вступ України в ЄС почались через двадцять років діяльності організації.

Двадцять років роботи Ялтинської Європейської Стратегії (YES) завершились початком переговорів Європейського Союзу з Україною про вступ. Зокрема, свою першу зустріч у Лівадійському палаці в Ялті учасники YES провели саме 1 липня 2004 року.

«Це досягнення є кульмінацією багаторічних зусиль ініціативи YES, спрямованої на підтримку вступу України до ЄС», – заявили у річницю у наглядовій раді YES, вказуючи на старт 25 червня переговорів ЄС з Україною та Молдовою про членство країн в Союзі.

В YES зазначили, що 20 років працювали над  «донесенням до громадської думки та європейських лідерів нагальної потреби вступу України до ЄС перед обличчям потенційних загроз з боку російського сусіда», але водночас цей крок дається Україні великою ціною.

«Це коштувало російського вторгнення, це коштувало українських життів, втрачених на передовій у жахливих боях, це коштувало страждань поранених, це коштувало руйнувань будинків і переміщення родин», - зазначила Наглядова рада організації.

В YES додали, що продовжуватимуть роботу задля європейського майбутнього України та ще більшого посилення міжнародної підтримки України та ще більше прагнутимуть повернути щорічне проведення свого форуму до Ялти.

Читайте також: Україна—ЄС. Шлях від «пісень і танців» до «вугілля і сталі» буде довгим

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) була заснована у 2004 році з ініціативи українського бізнесмена та філантропа Віктора Пінчука, який запросив близько 30 європейських лідерів обговорити майбутнє України в ЄС.

Згодом ініціатива перетворилася на міжнародну організацію, яка залучила до дискусій українських, західних та світових лідерів для участі в щорічному форумі в Ялті. Через окупацію Криму з 2014 року захід продовжують проводити у Києві.

До складу Наглядової ради YES входять президент Польщі у 1995-2005 роках Александр Кваснєвський, президентка Естонії у 2016–2021 роках Керсті Кальюлайд, ексміністр закордонних справ, колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт, прем’єр-міністерка Фінляндії у 2019-2023 роках  Санна Марін, посол у відставці, Президент Ради Фонду Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер, засновник YES Віктор Пінчук, колишній генеральний секретар НАТО та експремєр Данії Андерс Фог Расмуссен та виконавчий співголова Havas Worldwide Стефан Фукс.