UA / RU
Підтримати ZN.ua

Національний екзит-пол буде проведено у день виборів президента провідними соціологічними структурами

25 травня о 20.01 буде опубліковано попередні результати національного екзит-полу, відразу після закриття виборчих дільниць, на основі даних, які було зібрано за дві години до закінчення голосування та продиктовано по телефону.

Консорціум "Національний екзит-пол - 2014", до якого входять Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова, проведуть у день виборів президента України 25 травня національний екзит-пол.

"Для того, щоб зробити дані більш надійними, залучаються дві дослідницькі компанії з незалежними мережами інтерв'ю. Вибірки також будуть розділені на дві частини і співпадіння цих результатів є додатковим критерієм якості отриманих даних", - сказав на прес-конференції в четвер у Києві науковий директор КМІС Наталія Харченко.

У свою чергу керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна зазначила, що фактично буде паралельно проведено два екзит-поли, які "будуть зливатися разом тоді, коли не буде суттєвих розбіжностей".

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко відзначив, що порівняння результатів опитувань КМІС і Центру Разумкова на попередніх екзит-полах демонструвало, що відхилення даних становило не більше 1%.

Під час національного екзит-полу буде опитано близько 17 тис. респондентів на 400 виборчих дільницях (по 200 для кожної дослідницької компанії). Буде опитано виборців, які голосували в усіх регіонах України, окрім спеціальних дільниць, лікарень, в'язниць, військових частин і закордонних дільниць.

Соціологи очікують, що статистична похибка вибірки з врахуванням дизайн-ефекту не перевищуватиме 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних факторів. Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, дослідники розраховують, що помилка вибірки не перевищить 2,5% для лідерів перегонів і буде в межах 1% для інших кандидатів.

Під час опитувань буде застосовуватися методика таємного голосування. Замість прямого запитання "Скажіть, за кого Ви проголосували?" респондент сам заповнюватиме анкету, яка буде починатися з цього питання.

Крім того, в анкеті будуть питання про стать респондента, вікову групу, освіту, а також час прийняття рішення, за кого голосувати. Також його будуть просити відповісти на демографічні питання, але це не буде обов'язковою.

25 травня о 20.01 буде опубліковано попередні результати національного екзит-полу, відразу після закриття виборчих дільниць, на основі даних, які було зібрано за дві години до закінчення голосування та продиктовано по телефону. О 23:00 відбудеться прес-конференції, на якій будуть опубліковані оновлені дані, зібрані на дільницях, де робота тривала до закриття. Вони будуть також продиктовані по телефону. Детальний звіт за результатами екзит-полу буде опубліковано після одержання паперових анкет, орієнтовно 3 червня.

Реалізація проекту буде проходити під контролем наглядової ради, до якої увійшли лідери громадських організацій. Провідні українські журналісти, вітчизняні та зарубіжні експерти. Консультувати та контролювати проведення опитування будуть міжнародні експерти з Росії, Польщі та США. !zn

Читайте також:

В Донецькій області сформовано менше половини ДВК

У Держдумі РФ вважають неповною легітимність майбутнього українського президента

ЄС посилить санкції проти Росії у випадку зриву виборів в Україні