UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ відкрило справу проти міністра інфраструктури Омеляна

Для ефективнішого розслідування бюро отримало доступ до мобільних розмов міністра.

Національне антикорупційне бюро відкрило справу проти міністра інфраструктури Володимира Омеляна, якого підозрюють у незаконному збагаченні. Для ефективнішого розслідування НАБУ через суд отримало доступ до інформації про його мобільні переговори.

Як йдеться в матеріалах суду, детективи НАБУ розслідують кримінальне провадження від 26 травня. Зацікавив бюро той факт, що з 10 грудня 2016 року Омелян, його дружина та їхній син почали проживати в будинку, що за правом приватної власності належить двоюрідній племінниці дружини, пишуть "Українські Новини".

Орієнтовна вартість будинку становить 7 млн гривень. Однак за інформацією з Державної фіскальної служби родичка міністра не отримувала таких доходів, які б дали можливість купити їй цей будинок.

Детектив НАБУ зазначив виданню, що у своїй електронній декларації за 2016 рік міністр інфраструктури не вказав право користування будинком, у якому живе з сім'єю.

Також розслідування установило, що міністр із 2015 року користується автомобілем BMW X5, що належить його братові, але цей транспортний засіб також не було вказано у його деклараціях за 2015 і 2016 рік.

НАБУ зазначає, що Омелян свідомо подав недостовірні відомості в електронній декларації.

Згідно з декларацією, нарахований дохід Омеляна за 2012-2016 роки становить 1 273 985 гривень. Валовий дохід дружини як фізичної особи-підприємця й нарахований дохід як фізичній особі за 2012-2016 року становить 2 321 122 гривні. Водночас у декларації й за 2015, і за 2016 роки міністр зазначив, що має заощадження в розмірі 90 000 доларів США й 25 000 євро, його дружина має заощадження в розмірі 70 000 доларів США. При цьому Омелян з 1999 року працює лише на державній службі.

Детективом зазначено, що племінниця дружини з вересня 2012 року поїхала з України й поки не поверталася. Що стосується членів її сім'ї, то в період з 2012 по 2016 роки їхній сукупний дохід становив 2 150 172 гривні. При цьому за цей же період вони отримали у власність п'ять об'єктів нерухомості та два автомобілі.

У зв'язку із цим детектив НАБУ просив суд надати доступ до інформації про мобільні переговори Омеляна, його дружини, брата, матері й 3 водіїв.

Суд часткового задовольнив клопотання НАБУ та надав слідству доступ тільки до інформації про мобільні переговори міністра інфраструктури за період з 1 грудня 2016 по 1 січня 2017 року.

У свою чергу в коментарі "Українській правді" міністр інфраструктури Володимир Омелян, заявив, що в його декларації немає порушень, а він сам відкритий до співпраці з правоохоронними органами, "зокрема, з ГПУ, СБУ, НАБУ".

"Я готовий дати відповідь на всі запитання детективів НАБУ, а також надати всі документи, які засвідчують, що жодних порушень з мого боку не було", - сказав Омелян.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян подав зустрічний позов проти авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) про захист честі і гідності.