UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня Зеленський відвідає Велику Британію – The Guardian

Тема переговорів у Бленхеймському палаці – Україна, безпека та демократія

Наступного тижня президент України Володимир Зеленський відвідає Велику Британію, щоб виступити перед європейськими лідерами в Бленхеймському палаці на заході, де  буде обговорюватись Україна, європейська безпека та демократія, пише The Guardian.

Минулого тижня український президент зустрічався з Кіром Стармером на саміті НАТО у Вашингтоні, але це буде його перша можливість зустрітися з більш широкою делегацією лейбористського уряду, який прагне підтвердити постійну підтримку Великої Британії.

Поїздки українського президента рідко підтверджуються, але джерело The Guardian повідомило, що "на 90% впевнене", що Зеленський буде там.

Конференція в четвер - це четверта зустріч Європейського політичного співтовариства (ЄПC), створеного після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, яке є дітищем французького президента Еммануеля Макрона.

Захід розглядається як "дуже важлива" можливість для Стармера не просто прийняти до 50 європейських лідерів, але й відновити довіру до Великої Британії та показати світові, що країна повернулася на міжнародну арену після багатьох років репутаційних втрат, спричинених Brexit.

Читайте також: Новий прем'єр Британії Стармер пообіцяв збільшити витрати на оборону — The Times

ЄПC покликане сприяти зміцненню зв'язків між лідерами країн ЄС та країн, що не входять до ЄС, у неформальній обстановці; попередні конференції були проведені в Іспанії, Молдові та Чеській Республіці.

Окрім Великої Британії, запрошені країни, що не є членами ЄС, включаючи Норвегію, Ісландію, Грузію, Косово, Сербію, Албанію та Туреччину, хоча Реджеп Таїп Ердоган, президент Туреччини, який не відвідував попередні саміти, і цього разу не підтвердив свою участь.

Читайте також: Британія не давала Україні дозволу бити Storm Shadow по території Росії – заява міноборони

Стармер виступить в якості головуючого на відкритті пленарного засідання, яке відбудеться в одній із зал Бленхеймського палацу, на батьківщині Вінстона Черчілля. Очікується, що він підкреслить прихильність Великої Британії до України та Зеленського, а також до перезавантаження відносин країни з ЄС після Brexit. Прем'єр-міністр вже пообіцяв встановити тісніші зв'язки з ЄС, а новий міністр з питань європейських відносин Нік Томас-Саймондс у понеділок відвідав Брюссель для зустрічі з колишнім учасником переговорів щодо Brexit Марошем Шефчовичем. 

Читайте також: «Якщо Україна програє, ми всі програємо»: у Британії та Франції заявили про оновлення «Антанти»

Макрон також має намір скористатися нагодою, щоб надіслати потужний сигнал про підтримку України з боку ЄС перед обличчям нових загроз з боку Путіна.

Наразі в місці проведення заходу вже посилили заходи безпеки. З 14 по 18 липня над Оксфордширським палацом діють обмеження повітряного простору.