UA / RU
Підтримати ZN.ua

На протест проти Лукашенка в Англії вийшли навіть зірки Голлівуду

Вимоги про негайне звільнення білоруських журналістів і опозиціонерів звучали в понеділок на акції протесту в центрі Лондона.

Її організували діячі культури Британії спільно з "Вільним театром" з Білорусії і правозахисною організацією Index on Censorship.

У марші протесту взяли участь такі відомі актори театру і кіно, як Джуд Лоу і володар "Оскара" за кращу чоловічу роль Кевін Спейсі, а також британський драматург Том Стоппард та інші.

Демонстрація дійшла до палати громад, де актори - вперше в історії британського парламенту - зіграли перед депутатами уривок з п'єси "Покоління джинс", написаної одним із засновників білоруського "Вільного театру" Миколою Халезіним.

Нагадаємо, білоруська опозиція знаходиться у важкому положенні після розгону акції у день виборів президента 19 грудня 2010 року (на яких, за даними білоруського Центрвиборчкому, майже 80% голосів отримав чинний президент Олександр Лукашенко).

Нагадаємо, Рада міністрів закордонних справ ЄС на засіданні 31 січня у Брюсселі ухвалила рішення заборонити в'їзд до Євросоюзу 158 посадовим особам Білорусії, включаючи президента Олександра Лукашенка і сім'ю. Буде також заморожено їхні активи у країнах союзу, якщо такі виявляться. Пізніше до санкцій приєдналися європейські країни, які не входять до ЄС.

За матеріалами: Бі-бі-сі