UA / RU
Підтримати ZN.ua

На сайті Ради опубліковані проекти про припинення повноважень чотирьох депутатів

Усіх їх планують позбавити мандату на підставі однієї статті.

На офіційному сайті Верховної Ради України у четвер, 12 січня, було опубліковано проекти постанов щодо припинення повноважень депутата чотирьох народних обранців від забороненої в Україні партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна, яких було позбавлено громадянства України.

Згідно з текстами постанов, депутатів планують позбавити мандату на підставі до пункту 4 частини другої статті 81 Конституції України — дострокове припинення повноважень депутата в разі припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України.

Ініціатором документів виступає голова комітету Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту Сергій Кальченко.

Читайте також: Депутат Аксьонов, який може мати російський паспорт, вирішив скласти мандат

Напередодні у вівторок, 10 січня, і ЗМІ з'явилася інформація про позбавлення громадянства України депутатів ОПЗЖ Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна. Щоправда оприлюднене фото частини документа не містило ані дати, ані будь-яких інших деталей. Водночас у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський підтвердив цю інформацію.

Як заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук, постанови планують винести на голосування уже на найближчому засіданні парламенту.