UA / RU
Підтримати ZN.ua

На екс-спікера Рибака відкриють кримінальну справу за "диктаторські закони"

Суд зобов'язав ГПУ розпочати розслідування проти колишнього голови Верховної Ради.

Через "диктаторські закони" від 16 січня 2014 року на екс-спікера Верховної Ради Володимира Рибака відкриють кримінальну справу. Печерський районний суд Києва зобов'язав Генпрокуратуру розслідувати правопорушення колишнього голови Верховної Ради.

Суд відреагував на звернення адвоката Галини Іваненко, яка в грудні 2015 року подала позов в Генпрокуратуру щодо правопорушень Рибака за статтями 364 та 366 ККУ - зловживання владою й службове підроблення.

Генпрокуратура лишила позов без відповіді. Натомість зараз Печерський суд зобов'язав ГПУ додати відомості із заяви Іваненко до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Постанова суду про вимогу відкрити справу щодо екс-спікера Володимира Рибака from Dmytro Stefurak

Рибак у коментарі ТСН здивувався рішенню Печерського райсуду. "Я останні пояснення як свідок надавав слідчим два роки тому. Якщо потрібно, можу ще", - запевнив колишній спікер.

Екс-регіонал додав, що із однопартійцями не спілкується, "щоб уникнути пересудів".

"І з Януковичем, і з Азаровим теж не спілкуюся. У них до мене немає питань, а в мене до них", – запенив Рибак.

Читайте також: "Шахтар" проявив характер і вийшов у фінал Юнацької ліги УЄФА

Раніше Генпрокуратура заявила, що вказівки щодо "диктаторських законів" виходили безпосередньо від екс-президента України Віктора Януковича. Окрім Януковича, про підозру повідомляли екс-нардепу фракції КПУ Ігорю Калетнику, голові фракції Партії регіонів Олександрові Єфремову, голові лічильної комісії Володимира Олійніка й секретарю з Компартії Сергієві Гордієнку та ще 11 народним депутатам.

16 січня 2014 року Верховна Рада проголосувала руками за пакет законів, більш відомий як "диктаторські закони" через порушення прав і свобод громадян.

Після втечі Януковича й виборів у Верхову Раду з'ясувалося, що понад 70 депутатів, які голосували за "диктаторські закони", знову проходять у ВР. Під час формування парламентської коаліції депутати пообіцяли, що ніколи не приймуть "Опозиційний блок" і тих, хто голосував 16 січня 2014 року.