UA / RU
Підтримати ZN.ua

На початок року АРМА розшукало майна заборонених партій на 20 млн грн

У Мін’юсті пояснили, яке майно партій може відійти до державного бюджету України.

Міністерство юстиції зверталося до Агентства з розшуку та менеджменту активів з проханням допомогти знайти майно партій, заборонених в Україні. Чи є новини від АРМА з цього приводу та куди агентство передасть знайдене майно, розповіла в інтерв’ю ZN.UA заступниця глави Мін’юста Валерія Коломієць, з якою поговорила Тетяна Безрук.

«Станом на початок цього року АРМА розшукало такого майна вже більш як на 20 мільйонів гривень. Загалом майно партій може переходити до державного бюджету: це банківські кошти, те, що передаємо в управління Фонду держмайна, — рухоме та нерухоме майно, права інтелектуальної власності переходять до Національного органу інтелектуальної власності, а земельні ділянки — до органу виконавчої влади, на території якого вона розташована», – зазначила Коломієць.

Вона також розповіла, що паралельно з подачею позовів про заборону відповідних партій до суду Мін’юст наклав арешт на всі виявлені нами ресурси і почав розробляти порядок виявлення активів політичних партій. Коли ж у відомстві перейшли до реалізації вже розробленого порядку, то зрозуміли, що це не зовсім відповідає повноваженням і можливостям виключно Мін’юсту. Зокрема, стало зрозумілим, що є більш компетентні органи, котрі можуть здійснювати розшук на будь-якій стадії. 

«Тому після цього було внесено зміни, відповідно до яких ми звертаємося до АРМА, яке збирає всю інформацію», – підсумувала Коломієць.

Читайте також: До ЄСПЛ ще не звернулася жодна заборонена в Україні партія, однак одна, ймовірно, готується – заступниця глави Мін’юсту

Нагадаємо, АРМА завершило підготовку запуску Реєстру арештованих активів. За словами керівника агентства Дмитра Жоравовича, реєстр залишається закритим для громадськості на період воєнного стану, але це не впливає на його функціонування, а правоохоронні органи мають до нього доступ. Однак, Жоравович зазначив, що АРМА підтримає законопроєкт про відкриття Реєстру для громадськості, а також надіслало офіційне звернення до уряду щодо можливості поновлення доступу.