UA / RU
Підтримати ZN.ua

На мітингу протесту в Єревані посольство Білорусі закидали яйцями та картоплею

Приводом стали образи диктатора Білорусі Лукашенка на адресу Вірменії

Мітинг протесту пройшов біля посольства Білорусі в Єревані. Протестувальники вимагали вислати білоруського посла з країни і розірвати дипломатичні відносини з Мінськом. Наприкінці вони закидали будівлю посольства яйцями, помідорами та картоплею.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Приводом для демонстрації, як повідомляють вірменські ЗМІ, стали зневажливі висловлювання самопроголошеного авторитарного лідера Білорусі Олександра Лукашенка про Вірменію.

Раніше Лукашенко в інтерв'ю російським ЗМІ зневажливо відгукнувся про Вірменію.

Читайте також: Євросоюз наполягає, аби Вірменія та Азербайджан підписали мирну угоду — ЗМІ

«Ви бачите і політику Вірменії. Ну що це за політика?! Ну, кому вірмени потрібні, крім нас? Нікому вони не потрібні. Нехай розвивають свою економіку й орієнтуються на те, що в них є. Яка Франція? Який Макрон? Завтра Макрона не буде, і всі забудуть про цю Вірменію. Так само, як було зі Сполученими Штатами Америки», - сказав Лукашенко.

У Вірменії обурено відреагували на хамство білоруського диктатора і відповіли мітингом протесту. Організаторами мітингу біля будівлі посольства стали прихильники партії «В ім'я республіки», включно з головою партії Арманом Бабаджаняном (. Вони підготували заяву з вимогою розриву дипвідносин із Білоруссю. Крім «В ім'я республіки» її підписали також представники партії «Республіка» і Європейської партії, а також неурядових організацій «Європа права», «Вільний громадянин» і клубу «Аспарез».

Олександр Лукашенко не вперше допускає висловлювання, які ображають вірменську сторону. У лютому він прокоментував замороження участі Вірменії в ОДКБ: «ОДКБ без Вірменії не впаде». У травні на зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим назвав конфлікт у Нагірному Карабасі «визвольною війною» Азербайджану. Після цього Єреван відкликав із Мінська свого посла для консультацій, а прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що ні він, ні інші вірменські чиновники більше не поїдуть до Білорусі, поки нею керує Лукашенко.

Читайте також: Білорусь постачала сучасне озброєння Азербайджану, зрадивши Вірменію і послабивши владу Путіна — Politico

Поки невідомо, як відреагує офіційна Вірменія, але Білорусь уже відреагувала. Офіційний Мінськ викликав тимчасового повіреного у справах Вірменії в Білорусі. Йому висловили обурення у зв'язку з тим, що правоохоронці не захистили будівлю дипломатичної місії.