UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Майдані в 2014 діяли переодягнені спецназівці з РФ – Наливайченко

Крім співробітників спецпідрозділу МВС України "Беркут", у Київ були доставлені силовики з Росії, заявив екс-глава СБУ на допиті у справі Януковича.

Колишній глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко стверджує, що проти активістів Майдану в лютому 2014 року діяли як озброєні співробітники спецпідрозділу МВС України "Беркут", так і переодягнені в українську форму спецназівці з Російської Федерації.

"Неодноразово з початку лютого майже кожну ніч проти Майдану виставляли озброєний спецназ із розпізнавальними знаками українського спецпідрозділу "Беркут". Крім того, я підтверджують, що серед них були переодягнені спецназівці з Російської Федерації. Вони збиралися біля Жовтневого палацу, російські шеврони накривали зверху українським спецобмундируванням, яке видавалося за розпорядженням вашого підзахисного тодішнім керівником МВС України Захарченком", - сказав він під час дачі свідчення в ролі свідка в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду Януковича в середу, відповідаючи на питання адвоката Віталія Сердюка.

Як відомо, 22 лютого 2014 року після завершення Революції гідності Наливайченко був призначений Верховною Радою уповноваженим з контролю над діяльністю СБУ. 24 лютого він був призначений парламентом главою СБУ за поданням тодішнього в. о. президента України Олександра Турчинова і займав цю посаду до червня 2015 року. Наливайченко також очолював СБУ з грудня 2006 по березень 2010 року.

Нагадаємо, що 29 червня 2017 року Оболонський суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Віктора Януковича, обвинуваченого у державній зраді.

Пізніше Янукович повідомив про відмову брати участь у судовому процесі у справі про державну зраду та відкликав своїх адвокатів. Однак 11 грудня вони відновили участь у процесі.

Перебуваючи в Росії, Янукович з 28 листопада 2016 року є підозрюваним у кримінальному провадженні за ч. 1 статті 111 (державна зрада), ч. 5 статті 27, ч. 3 статті 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України) та ч. 5 статті 27, ч. 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України.