UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Майдані прийняли маніфест дій

В якості першочергових дій Майдан вимагає відставки уряду, ліквідацію "Беркуту" і покарання всіх винних.

На народному віче "Солідарність проти терору" на київському Майдані Незалежності прийняли маніфест з короткостроковими і довгостроковими завданнями на майбутній період. Текст маніфесту озвучив депутат фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов, після чого Майдан проголосував за цю ініціативу підняттям рук.

Серед короткострокових завдань Турчинов згадав звільнення і реабілітацію всіх затриманих активістів Евромайдана, а також притягнення до відповідальності замовників і виконавців застосування сили щодо протестувальників. Крім того, у маніфесті сказано про ліквідацію спецпідрозділу "Беркут" та притягнення до відповідальності всіх його співробітників, били учасників Евромайдана в Києві.

"Ми вимагаємо відставки прем'єр-міністра Азарова і формування нового проєвропейського більшості в парламенті", - заявив Турчинов, додавши, що після відставки нинішнього уряду пропонується створити технічний уряд.

Крім того, він згадав створення делегації, яка буде мати повноваження Майдану для проведення переговорів з владою щодо врегулювання ситуації в країні: "Ми вимагаємо реальних переговорів між владою і Майданом для формування пакетів рішень, які допомогли б знайти вихід з політичної кризи і створити основи для подальшої нормалізації ситуації в країні".

Турчинов заявив, що у маніфесті також є завдання підготувати зміни до Конституції України, які б обмежили повноваження президента, а також домагатися введення персональних санкцій проти представників режиму Януковича".

В довгостроковій перспективі учасники Майдану бачать створення демократичної держави, децентралізацію влади, люстрацію суддів, скорочення чисельності правоохоронних органів і прокурорів, а також проведення низки реформ у різних сферах.

За словами Турчинова, необхідно також не допустити "зовнішньополітичного бартеру стратегічних інтересів України на тактичні економічні бонуси з боку Росії" і запобігти вступ України в Митний і Євразійський союзи. "Ми разом повинні добитися скасування всіх домовленостей з Росією, які досягнуті ціною відмови від європейської інтеграції України", - зазначив він.

У той же час, за словами Турчинова, необхідно також домогтися підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, що включає поглиблену зону вільної торгівлі, а також ведення безвізового режиму з країнами Євросоюзу для українських громадян.

На завершення віче опозиція закликала громадян України зібратися на Майдані ввечері 31 грудня та разом зустріти Новий рік. !zn

Читайте також:

Руслана: Майдан об'єднав українців з усього світу, і тепер важливо не обдурити очікування людей

Кличко закликав оголосити страйк після свят

Патріарх Філарет назвав найбільшою небезпекою 2014 року Митний союз

Майдан підготував новорічне привітання Януковичу