UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС вважає декларацію про незалежність Криму неконституційною

Україна категорично засуджує пряме втручання Російської Федерації у внутрішні справи нашої держави.

Міністерство закордонних справ України висловило протест з приводу заяви МЗС Російської Федерації від 11 березня про визнання правомірною "Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя". В аналогічній ситуації Росія не визнала незалежність Косово, заявила прес-служба відомства.

"Україна категорично засуджує пряме втручання Російської Федерації у внутрішні справи нашої держави. Дії російської сторони суперечать фундаментальним принципам міжнародного права та загальновизнаним принципам співіснування держав", - йдеться в заяві.

МЗС України нагадало, що російська сторона посилається на консультативний висновок Міжнародного суду ООН щодо одностороннього проголошення декларації про незалежність Косово.

"Одночасно в письмовій заяві, офіційно представленій Російською Федерацією у справі щодо Косово до Міжнародного суду ООН, зазначається, що "право на самовизначення не може тлумачитися як таке, що санкціонує або заохочує будь-які дії, які ведуть до розчленування або часткового чи повного порушення територіальної цілісності або політичної єдності суверенних і незалежних держав", - зазначили у відомстві.

"Ґрунтуючись на цій позиції, Російська Федерація досі не визнала незалежність Косово. Втім, бачимо спробу застосувати російською стороною принцип, нею засуджений, щодо України. Це означає, що посилання на рішення Міжнародного суду ООН є класичним прикладом подвійних стандартів з боку РФ", - підкреслюється в заяві. !zn

Для отримання необхідних пояснень до українського МЗС викликано Тимчасового повіреного у справах РФ в Україні.

Раніше стало відомо про те, що у Москві вважають правомірним рішення Верховної Ради Криму, яка прийняла 11 березня Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. !zn