UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України знову закликає РФ допустити спостерігачів ОБСЄ до всіх ділянок кордону

У міністерстві вважають, що країни-учасниці ОБСЄ показали готовність до подальшої підтримки України у протидії російській агресії.

Міністерство закордонних справ України звернулося до Російської Федерації із закликом забезпечити доступ спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всіх ділянок українсько-російського кордону, які непідконтрольні Києву.

"МЗС підтримує наглядову діяльність СММ за виконання пакету Мінських домовленостей і в черговий раз закликає Російську Федерацію вжити всіх заходів для забезпечення безперешкодного доступу та свободи пересування спостерігачів місії в окремих районах Донецької і Луганської областей, включаючи всі ділянки українсько-російського державного кордону, які тимчасово не контролюється урядом України", - йдеться в коментарі МЗС, поширеному прес-службою відомства.

При цьому МЗС розцінює рішення про продовження мандата СММ ОБСЄ в Донбасі як підтвердження готовності країн-учасниць ОБСЄ до подальшої підтримки України у протидії російській агресії.

"Розглядаємо це рішення як підтвердження готовності держав-учасників ОБСЄ і надалі підтримувати нашу державу у протидії агресії Російської Федерації проти України, якою були порушені імперативні норми міжнародного права, фундаментальні принципи Організації згідно з Гельсінським заключним актом 1975 р., іншими документами, що гарантує територіальну цілісність України, непорушність кордонів держави і невтручання у її внутрішні справи", - йдеться в повідомленні міністерства.

Читайте також: Заступник голови СММ ОБСЄ заявив про ескалацію напруженості в Донбасі

Нагадаємо, в січні РФ в черговий раз заблокувала розширення мандату місії спостерігачів ОБСЄ на всі пункти українсько-російського кордону в окупованому Донбасі.

Раніше повідомлялося, що РФ вже блокувала розширення ОБСЄ на непідконтрольній Україні ділянці Донбасу. Місія ОБСЄ, перебуваючи в жовтні 2014 року на пропускних пунктах Гуково і Донецьк, зазначала, що українсько-російський кордон перетинають сотні військових. Не раз відзначалися і спроби бойовиків перешкоджати роботі ОБСЄ. Прес-секретар Державного департаменту США Марі Харф пояснює це тим, що бойовикам є, що приховувати.