UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України заявив про зростання військової загрози з боку Росії

Дипломати стурбовані нарощуванням угруповання російських військ на окупованих територіях та біля кордонів України.

Міністерство закордонних справ України заявило про нарощування міжвидового угруповання російських військ на окупованих територіях і на кордонах з Україною, а також висловило стурбованість у зв'язку з проведенням в РФ військових навчань "Кавказ-2016".

В МЗС характеризують такі дії як зростання військової загрози з боку Росії, сказано в повідомленні на сайті міністерства.

"Масштабне нарощування міжвидового угруповання військ на окупованих територіях і на кордоні України, приведення її у вищу бойову готовність свідчить про зростання безпосередньої військової загрози для України", - наголошується в повідомленні.

В МЗС констатували, що під виглядом навчань "Кавказ-2016", РФ збільшила грппировку військ на південно-західному напрямку, наростивши її приблизно до 100 тис. чоловік, а також

понад 2,5 тис одиниць бойової техніки, 60 кораблів, 400 літаків і вертольотів. 41 тис. російських військових, за даними МЗС, зосереджена біля кордонів з Україною.

Стурбованість дипломатів викликає той факт, "що у своїй військовій доктрині Росія визначає подібні кроки, а саме розгортання (нарощування) іноземною державою військових контингентів на суміжних з РФ територіях, у тому числі для політичного і військового тиску, як одну з основних зовнішніх воєнних загроз".

У зв'язку з цим в МЗС заявили, що "Україна закликає РФ припинити провокаційне нарощування військової присутності на окупованих територіях і на кордоні з Україною і забезпечити кроки по зниженню напруги.

"Закликаємо міжнародне співтовариство і партнерів України вжити заходів для того, щоб спонукати Росію відмовитися від провокацій і дій, спрямованих на руйнування глобальної і регіональної безпеки", - заявили в міністерстві.

Як повідомлялося, навчання "Кавказ-2016" проходять на полігонах ЮВО, в акваторіях Чорного і Каспійського морів з 5 по 10 вересня. У навчанні беруть участь близько 12,5 тисяч військовослужбовців, які залучаються авіація, бойова техніка і кораблі.

Нагадаємо, 25 серпня, за наказом президента РФ Володимира Путіна, в Південному, Західному і Центральному військовому округах Росії, а також на Північному флоті і головних командуваннях ВКС і ВДВ оголосили раптову перевірку боєздатності з'єднань ЗС РФ, привівши їх у повну бойову готовність.

22 серпня секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що найближчим часом почнуться чергові масштабні військові навчання російських військ біля державних кордонів України.