UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України вказало на цинізм пропозиції РФ направити на Донбас гуманітарну місію

З території Російської Федерації терористи отримують підкріплення зброєю, військовою технікою і найманцями. У такій ситуації пропозиція гуманітарної місії виглядає цинічною, вважають у МЗС.

Міністерство закордонних справ України назвало цинічною пропозицію МЗС Росії про міжнародну гуманітарну місію на Донбасі.

Як ідеться в поширеному в середу коментарі українського зовнішньополітичного відомства, така пропозиція російської сторони виглядає цинічною хоча б тому, що саме Росія продовжує дестабілізувати ситуацію на Сході України, всебічно підтримує злочинні дії терористів і несе повну відповідальність за гуманітарні проблеми в Донецькій і Луганській областях.

"Крім свідомого руйнування життєво необхідної інфраструктури регіону, житлових будинків, систем водопостачання та електроенергії, терористи так званих "ДНР" і "ЛНР", серед яких є значна кількість громадян Російської Федерації, нападають на медичні установи та їхній персонал, обстрілюють лікарні, перешкоджають лікуванню хворих, викрадають карети швидкої допомоги. Правозахисна організація Human Rights Watch у сьогоднішньому звіті засудила такі злочини проросійських бойовиків, закликавши негайно покласти цьому край", - йдеться у коментарі МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що з червня в Україні створений і ефективно працює Міжвідомчий координаційний штаб, до складу якого увійшли представники організацій системи ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста, в тісній взаємодії з якими українська влада вживає ефективних заходів щодо забезпечення першочергових гуманітарних потреб цивільного населення. "Створені гуманітарні коридори для всіх охочих покинути зону АТО", - зазначили в МЗС, додавши, що Україна і весь цивілізований світ не вірять у щирість намірів Росії.

"В той час, коли з території Російської Федерації терористи отримують підкріплення зброєю, військовою технікою і найманцями, міжнародні партнери відгукнулися на заклик України і надають практичну допомогу у відновленні інфраструктури та вирішенні нагальних гуманітарних потреб мирних громадян Донбасу", - йдеться у коментарі.

Нагадаємо, МЗС РФ напередодні виступило з ініціативою щодо "формування міжнародної гуманітарної місії для Південного Сходу України, що пов'язано з нашими стурбованостями через тривалі бойові дії в Донецькій і Луганській областях".

"Російська сторона вважає за необхідне мобілізувати міжнародне співтовариство з надання негайної допомоги мешканцям Донецької та Луганської областей, ситуація в яких перебуває на межі гуманітарної катастрофи, та у зв'язку з цим наполегливо просувати ініціативу з формування гуманітарної місії для цього регіону України", - повідомили у російському МЗС. !zn

Читайте також:

Росія продовжує нарощувати озброєння біля українського кордону

США нададуть Україні допомогу для зміцнення кордону з Росією

У НАТО заявили про зростання чисельності військ РФ біля кордону з Україною

В Україну з Росії щодня проникають від сотні до тисячі найманців