UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України викликав представника Сирії через заяви щодо Криму

В МЗС тимчасово повіреному у справах Сирії наголосили, що Крим був, є і лишається частиною України.

До Міністерства закордонних справ України викликали тимчасово повіреного в справах Сирії щодо заяв спікера парламенту цієї країни Хадії Халаф Аббас про приналежність анексованого Криму до Росії.

"20 жовтня МЗС викликало тимчасово повіреного у справах Сирії в Україні", – сказала прес-секретар МЗС Мар'яна Беца "Радіо Свобода".

Вона повідомила, що в МЗС України висловили рішучий протест і зазначили, що це є абсолютно неправомірно, і викликало обурення у зовнішньополітичному відомстві.

В МЗС підкреслили, що подібні заяви є недружнім кроком з боку Сирії.

Читайте також: МЗС Бельгії викличе посла Росії через звинувачення в бомбардуваннях Алеппо

Нагадаємо, що спікер Народної ради Сирії Хадія Халаф Аббас заявила, що сирійська сторона визнає Крим невід'ємною частиною Росії.

Раніше спікер заявила в інтерв'ю для російських ЗМІ, Крим, нібито втрачений Росією після розпаду Радянського Союзу, "повернувся" до неї в результаті "вільного волевиявлення народу на Кримському референдумі".

"Ми визнаємо, що Крим є невід'ємною частиною Росії", – заявила вона.

Нагадаємо, в період анексії Криму президент Сирії Башар Асад направив своєму російському колезі Володимиру Путіну телеграму зі схваленням його дій на території України. Слідом за Сирією, солідарність з Росією в питанні анексії Криму виявила Північна Корея.

В подальшому, Сирія була однією з тих країн, які не підтримали резолюцію ООН на підтримку територіальної цілісності України в березні 2014 року. Тоді проти неї, крім Росії, проголосували Вірменія, Білорусь, Болівія, Куба, КНДР, Нікарагуа, Судан, Сирія, Венесуела та Зімбабве.