UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Румунії висловило "жаль" щодо ухваленого Радою закону про нацменшини

У відомстві, зокрема, вказали на те, що Україна не провела належних консультацій з румунською громадою.

Міністерство закордонних справ Румунії проаналізувало новий закон України про національні меншини, ухвалений Верховною Радою минулого тижня, і вказало на недоліки його змісту та процесу формування. У відповідній заяві пресслужба дипломатичного відомства нагадала, що прийняття цього документа передбачене сімома пунктами від Єврокомісії, які має виконати наша держава на шляху до ЄС.

Румунське МЗС назвало прикрим те, що депутати затвердили закон, не провівши додаткових консультацій з Венеціанською комісією. Там вважають, що висновки органу допомогли б створити вичерпний і чіткий текст з точки зору європейського права, а також переконатись у правильному застосуванні попередніх рекомендацій.

"Викликає жаль і те, що закон було прийнято за відсутності відповідних консультацій з представниками румунської громади в Україні, як того вимагала румунська сторона", – додали у міністерстві.

Бухарест перелічив положення документа, які можуть мати негативний вплив. Йдеться, зокрема, про нечітко визначені питання мови в кількох сферах для представників національних меншин, обов’язків центрального органу виконавчої влади, фінансування представницьких об’єднань і перекладу інформації.

Зважаючи на все це, відомство закликало українську владу проконсультуватися з Венеціанською комісією вже на поточному етапі й повністю виконати отримані рекомендації, адже до набуття чинності закону ще є шість місяців.  

"Румунія повністю підтримує європейський шлях України та розуміє природне бажання прискорити процес зближення з ЄС, але сигналізує про те, що несвоєчасне прискорення законодавчого процесу у цій сфері суттєво вплинуло на консультації з представниками національних меншин, які мали б бути основними до прийняття закону", – йдеться в заяві.

Читайте також: Шмигаль сказав, коли Україна може розпочати переговори щодо членства в ЄС

У МЗС Румунії розповіли, що неодноразово просили представників України провести предметні консультації з румунською громадою під час розробки закону про нацменшини.

Бухарест заявив про намір продовжити координацію з представниками громади й Києвом, "для забезпечення повної поваги та сприяння правам на самобутність етнічних румунів".

"Міністерство закордонних справ нагадує, виходячи з досвіду інтеграційних процесів, через які пройшла Румунія, що зусилля для вступу в ЄС мають базуватися на ґрунтовних реформах і прийнятті всіх європейських цінностей. Тільки такий процес приведе до побудови гармонійного, толерантного та збалансованого суспільства для всіх громадян України незалежно від етнічної приналежності", – пояснили в румунському відомстві.

Нагадаємо, раніше спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент схвалив усі закони, які Євросоюз вимагав перед початком переговорів щодо членства України.