UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Росії здивований звинуваченнями у шантажі України: ніякої "злої волі Москви" немає

Російський МЗС запевнив, що Москва не нав'язує Києву ніяких рішень і не проти її європейського вибору, але відразу ж попередив, що "на населення України чекають дуже важкі часи".

Росія ніколи не виступала проти "європейського вибору" України, а погіршення торговельних відносин не є "злою волею Москви", заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

"Нас здивувало, що в останні дні відразу кілька високопоставлених чиновників Єврокомісії почали звинувачувати нашу країну мало не у шантажі України, прагненні змусити її вступити у Митний союз", - йдеться в заяві Лукашевича.

Він, зокрема, згадав висловлювання голови європейської дипломатії Кетрін Ештон та члена Єврокомісії Штефана Фюле.

"Хотіли б підкреслити, що, на відміну від політиків з ЄС, що постійно критикують будь-які прояви інтересу наших сусідів до євразійської економічної інтеграції, ми ніколи не виступали проти "європейського вибору" України", - зазначив Лукашевич.

При цьому представник російського МЗС знову озвучив тезу про те, що Угода про асоціацію України і ЄС не містить реальної вигоди для України, а веде до деіндустріалізації української економіки, перетворюючи її по суті лише на ринок для товарів з ЄС.

"Для економістів, які спеціалізуються у галузі міжнародної торгівлі очевидно, що у короткостроковій і середньостроковій перспективі на населення України чекають дуже важкі часи: доведеться ще тугіше "затягнути паски", жити в умовах стрімко зростаючого безробіття, погіршення торговельного та платіжного балансу країни", - попередив він.

Лукашевич звернув увагу, що саме набуття чинності положень УА про вільну торгівлю "об'єктивно призведе до суттєвого погіршення умов взаємної торгівлі між Україною і країнами-членами МС".

"Ми не нав'язуємо Україні рішень, їх українське керівництво і український народ повинні прийняти самостійно. Ми керуємося заявами президента і уряду України про прагнення зберегти і розвивати привілейовані, взаємовигідні економічні контакти з країнами МС, зміцнювати виробничу кооперацію з ними, не втратити свою частку на нашому ринку. Однак умови Угоди про Асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС (у тому вигляді, в якому її було опубліковано) зробити цього не дозволяють не через злу волю Москви", а через самі умови цієї Угоди", - додав він.

У зв'язку з вищевикладеним МЗС РФ закликав ЄС "не спотворювати реальність і давати не емоційні, а об'єктивні, економічно обґрунтовані оцінки сценаріїв соціально-економічного розвитку України після підписання Угоди про асоціацію".

Нагадаємо, на саміті у Вільнюсі у листопаді Україна планує підписати Угоду про асоціацію з ЄС, частиною якої є створення зони вільної торгівлі.

При цьому Київ пропонує Москві взаємовигідне співробітництво в рамках Митного союзу (до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан), однак з урахуванням дії ЗВТ між Україною та ЄС.

На початку серпня митниця РФ різко посилила контроль за вантажами практично всіх українських експортерів, що призвело до величезних затримок і простоїв вантажів на кордоні. Ряд компаній були змушені призупинити свої постачання до Росії. Пізніше в Москві пояснили цей крок "разовою акцією" і підготовкою до змін режиму митного адміністрування в разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію з ЄС.

Деякі західні політики не виключили, що Кремль намагається "торговельними війнами" перешкодити євроінтеграції України. !zn

Читайте також:

Євросоюз побачив "перший попереджувальний постріл" Росії в суперечці з Україною

Азаров порадив Росії "сприймати як реальність" зону вільної торгівлі між Україною та ЄС

У Росії пояснили, як будуть захищатися від України у разі її зближення з ЄС