UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС РФ розкритикувало проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня

Росія вважає, що замість пошуку шляхів з політичної та соціально-економічної кризи в Україні київська влада займається організацією бутафорських акцій.

МЗС Росії не подобається ідея проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня.

"Звернули увагу на висловлювання "в.о. прем'єр-міністра України" Яценюка, який заявив про те, що 25 травня 2014 року має відбутися якесь загальнонаціональне опитування, яке буде стосуватися, зокрема, "децентралізації влади". При цьому він повідомив, що Кабінет міністрів України затвердив "своє бачення регіональної реформи". Окремо йдеться, що уряд країни "готовий до додаткових гарантій на відповідній території російськомовному населенню та мов інших національних меншин". Про які конкретно "додаткові гарантії" йде мова, не повідомляють", - йдеться в коментарі на сайті МЗС РФ.

"Подібні відірвані від реального життя плани київської влади нічого крім подиву не викликають. Невже у Києві серйозно розраховують, що у дні, які залишилися до 25 травня 2014 року, можна провести серйозне обговорення в українському суспільстві, у всіх регіонах України найважливіших питань майбутнього державного устрою країни? Ці заяви особливо цинічні на тлі військової операції Києва проти свого народу", - підкреслюють у відомстві.

"Замість початку широкої загальнонаціональної дискусії у країні щодо пошуку шляхів виходу з глибокої політичної та соціально-економічної кризи з участю всіх політичних сил і всіх регіонів київська влада займається організацією бутафорських акцій. Ні до чого, крім подальшого поглиблення кризи в країні це не призведе", - відзначили в МЗС РФ.

Урядовий законопроект про проведення всеукраїнського консультативного опитування 25 травня зареєстровано на сайті Верховної Ради 5 травня. Текст законопроекту під №4801 на сайті парламенту відсутній.

Нагадаємо, уряд пропонує провести 25 травня загальнонаціональне опитування територіальної цілісності і децентралізації влади.

"Уряд розгляне і направить до парламенту закон про загальнонаціональне опитування, яке має відбутися 25 травня цього року. Загальнонаціональне опитування буде проходити з тих питань, які сьогодні хвилюють Україну: питання єдності, територіальної цілісності держави і питання децентралізації влади", - повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 30 квітня.

Він також доручив віце-прем'єру Володимиру Гройсману організувати обговорення "у кожній області, в кожному місті і в кожному районі" загальної концепції внесення змін до Конституції, децентралізації влади та її збалансованості, а також наділення додатковими повноваженнями регіонів. !zn

Читайте також:

ЦВК готова провести референдум щодо розширення прав регіонів, якщо його схвалить Рада

Тарута попросив Турчинова провести 25 травня референдум

ЦВК запропонувала референдум в Донбасі замінити опитуванням