UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС РФ пригрозило вислати українських дипломатів із країни

У відомстві впевнені, що саме Україна відповідальна за всі розбіжності між країнами.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Україна підтримала інспіровану Лондоном провокаційну кампанію, виславши тринадцять російських дипломатів, що ускладнить спілкування між країнами. Про це МЗС РФ заявило на своєму офіційному сайті, пригрозивши відповідними діями в бік Українських дипломатів.

"З жалем констатуємо, що українське керівництво без урахування реального стану справ підтримало інспіровану Лондоном провокаційну кампанію, спрямовану на нагнітання напруженості і розкручування конфронтаційної спіралі. В її основі лежить нічим не підкріплене затвердження британського прем'єра Т. Мей про начебто "високу ймовірність" причетності Москви до отруєння Скрипаля і його доньки", - йдеться в заяві.

У дипломатичному відомстві РФ зазначили, що "в будь-якому випадку недружній крок Києва неминуче ускладнить перехід діалогу між Росією і Україною в конструктивне русло" і не сприятиме нормалізації відносин між країнами.

"Відповідальність за його наслідки ляже на українську сторону. У свою чергу Росія залишає за собою право на відповідні дії", - додали в МЗС РФ.

Нагадаємо, що зараз до рішення Великобританії, яка перша оголосила про видворення російських дипломатів зі своєї території, приєдналися понад 20 країн. Таким чином, видворення торкнеться 139 російських дипломатів.

Зокрема президент України Петро Порошенко заявив, що Україна прийняла рішення видворити 13 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Великобританії колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Влада РФ заявила, що буде керуватися принципом взаємності у питанні відповіді на вислання російських дипломатів з країн Євросоюзу, США, Канади та України. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що остаточне рішення про дії у відповідь прийме Володимир Путін.

5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипальта його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля читайте в матеріалі Олександра Хари "Токсична Росія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".