UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС протестує проти примусового надання громадянства РФ українцю Афанасьєву

Відповідно до резолюції ООН, жителі Криму не можуть визнаватися російськими громадянами.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест проти примусового надання громадянину України Геннадію Афанасьєву громадянства Росії, передає прес-служба відомства.

"Міністерство закордонних справ вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового надання Геннадію Афанасьєву російського громадянства, надати дозвіл українським консулам на зустріч із співвітчизником, а також негайно звільнити Геннадія Афанасьєва з-під варти та забезпечити його повернення в Україну", – сказано в коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 27 березня 2014 року Генеральна Асамблея ООН резолюцією 68/262 підтвердила територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також підтвердила нелегітимність референдуму в Криму і Севастополі 16 березня 2014 року.

"Відповідно, громадяни України, які проживають на території АР Крим, не можуть визнаватись ні як громадяни РФ, ні як особи з множинним громадянством, – зазначили в МЗС. – Згідно із законом України "Про громадянство України", громадянство України припиняється тільки внаслідок виходу з громадянства України, втрати громадянства України, а також за підставами, передбаченими міжнародними договорами України".

За інформацією МЗС, в особовій справі Геннадія Афанасьєва є паспорт громадянина України для виїзду за кордон, а також офіційні заяви від нього про відмову від російського громадянства і належність до громадянства України. Однак російська сторона не визнає українського громадянства Афанасьєва і на цій підставі не дозволяє йому зустрічатися з представниками України.

Раніше РФ офіційно визнала Олега Сенцова і Олександра Кольченко громадянами України. Про це повідомлялося в доповіді російського омбудсмена Елли Памфілової, яку було опубліковано 23 березня.

З 10 березня триває розгляд Міністерством юстиції РФ звернення України щодо передачі Сенцова. Російські правоохоронці розглядатимуть документи протягом місяця.

Українського режисера Сенцова і активіста Кольченко затримали співробітники ФСБ в Криму навесні 2014 року. Їх етапували в Росію, де судили за сфабрикованим звинуваченням в організації терактів і підпалів офісів партій на півострові. Обидва провину не визнали.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня виніс обвинувальний вирок відносно Сенцова. За сукупністю злочинів режисер засуджений до 20 років колонії суворого режиму.

Другий підсудний Олександр Кольченко засуджений до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Раніше також були засуджені двоє ймовірних спільників Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирния, які уклали угоду зі слідством.