UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС попросив послів США і ЄС не втручатись у внутрішні справи України

МЗС вважає коментарі офіційних осіб низки іноземних держав втручанням у внутрішні справи країни і закликає їх до об'єктивності та виваженості у таких оцінках.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара на зустрічі з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом і головою представництва ЄС в Україні Яном Томбінським висловив стурбованість української сторони у зв'язку з коментарями офіційних осіб окремих іноземних держав та міжнародних структур щодо роботи 16 січня Верховної Ради України, які розглядають у Києві як втручання у внутрішні справи нашої держави. Про це у п'ятницю, 17 січня повідомляє прес-служба МЗС.

"Голова зовнішньополітичного відомства України закликав іноземних дипломатів бути максимально об'єктивними і виваженими в оцінках внутрішніх процесів у нашій державі, а також уникати односторонніх заяв, які не відображають реальний стан справ", - йдеться у повідомленні прес-служби.

За інформацією МЗС, під час зустрічі, участь у якій також брав перший заступник голови Ради Ігор Калєтнік, українською стороною було приділено окрему увагу фактам порушень законодавства з боку опозиційних сил, зокрема, блокуванню адміністративних будівель і перешкоджанню роботі вищого законодавчого органу України.

Кожара також зазначив, що прийняті Радою 16 січня закони направлено на імплементацію в українському законодавстві низки норм, які вже існують у законодавстві більшості європейських держав і відповідають загальновизнаним демократичним стандартам та міжнародним практикам.

Калєтнік ж поінформував послів про зміст законів, прийнятих в останній день роботи третьої сесії Ради сьомого скликання.

У МЗС зазначили, що Калєтнік "докладно роз'яснив процедуру прийняття законодавчих актів, підкресливши, що голосування 16 січня 2014 року відбувалося відповідно до чинного законодавства, зокрема ст. 37 закону України "Про Регламент Верховної Ради України".

"Перший заступник спікера зазначив, що керівництво парламенту наполегливо відстоює необхідність обговорення проекту бюджету. У той же час, у зв'язку з відмовою опозиції від такого обговорення, відповідний законопроект було поставлено на голосування. Підкреслювалося, що засідання Верховної Ради України почалося в пленарному залі з використанням електронної системи підрахунку голосів, зокрема при прийнятті законопроекту про бюджет. У той же час, через неможливість подальшого використання такої форми підрахунку голосів у зв'язку з діями опозиції, згідно з регламентом Верховної Ради України, голосування здійснювалося шляхом підняття рук", - відзначили у МЗС.

Там додали, що під час зустрічі було підтверджено налаштованість парламенту продовжити роботу з прийняття законодавчих актів, спрямованих на вирішення нагальних потреб розвитку держави і підтримку її євроінтеграційного курсу. !zn

Читайте також:

Голова МЗС Німеччини назвав курс Януковича безвихідним

Президент Європарламенту засудив українські драконівські закони

У Європарламенті назвали одіозні українські закони "нахабною спробою" повернути тоталітаризм

Опозиція назвала голосування в Раді державним переворотом