UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Німеччини: «Нині не відомо, коли Росія зможе повернутися до G7»

РФ була виключена з G8 у 2014 році після окупації Криму.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що не бачить можливості  повернення найближчим часом РФ до складу групи G7 ("Великої сімки"), інформує пресслужба МЗС Німеччини.

"Це, звичайно, дуже боляче, що Росія за рахунок анексії Криму виключила себе з цього кола. В даний час неясно, коли Росія зможе повернутися до групи - нинішня ескалація, безумовно, не полегшує ситуацію", - наголосила міністерка.

Вона також підкреслила, що після агресивних дій Росії у 2014 році було правильно дати зрозуміти, що на цій основі неможливо просто продовжувати економіко-політичний порядок денний.

Росію виключили з G8 у 2014 році через анексію Криму і розв'язування війни на Донбасі.

Читайте також: "Велика сімка" підтримала Україну і пообіцяла стежити за агресією РФ

Нагадаємо, у серпні 2019 року тодішній президент США Дональд Трамп заявив, що вважає повернення РФ до G8 доцільним, назвавши це "непоганий річчю". За даними CNN, його підтримав президент Франції Еммануель Макрон.

Макрон під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що повернення Росії до G8 і поліпшення відносин з ЄС залежатимуть від успішності врегулювання "української кризи".

У червні 2018 року на саміті G7 в Канаді Трамп уже піднімав питання відновлення G8 з участю Росії, проте інші країн клубу не підтримали його позицію.