UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС: Мовчання Москви щодо зриву мінських переговорів - підтримка агресії

Кремль офіційно ніяк не реагує на свавілля бойовиків, яких обіцяв приструнити.

Україна чекає від російської сторони реакції у зв'язку зі зривом переговорів у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі, заявляє український МЗС.

"Ми продовжуємо чекати офіційної реакції з боку Росії, як одного з підписантів мінських домовленостей, на цей фактично провал консультацій. Відсутність засудження терористів і реальних кроків свідчить, на жаль, про відсутність реальної зацікавленості Росії в мирному врегулюванні ситуації на Донбасі", - заявив спікер Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс на брифінгу у вівторок в Києві.

Він відзначив важливість посилення західними партнерами України тиску на РФ, що змусило б Москву повернутися до формату "мінських домовленостей".

"Українська сторона продовжує розраховувати на продовження консультацій з міжнародними партнерами щодо відновлення миру під час Мюнхенської конференції з питань безпеки", - сказав Перебийніс.

Раніше Леонід Кучма заявив про зрив запланованого на 31 січня раунду консультацій з представниками самопроголошених "ДНР" і "ЛНР".

"Сьогоднішні консультації з Планом виконання Мінських домовленостей, який містить перелік конкретних заходів, спрямованих на швидку деескалацію ситуації, були зірвані у зв'язку з неявкою підписантів Мінських документів А. Захарченко та І. Плотницького, ультимативними заявами їх представників Д. Пушиліна і В. Дейнего, а також їх відмовою обговорювати План заходів з негайного припинення вогню і відведення важких озброєнь", - повідомив Кучма.

Ватажок бойовиків Олександр Захарченко згодом заявив, що не збирався приїжджати в Мінскі, адже не були виконані його "умови".

Примітно, що офіційна Москва досі не засудила обстріл бовиками Маріуполя, який забрав життя трьох десятків людей.