UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС Грузії викликало українського посла через висловлювання Саакашвілі

Крім того, висловлювання Саакашвілі у телефонній розмові обговорили міністри закордонних справ України і Грузії.

Посла України в Грузії Ігоря Долгова викликали в Міністерство закордонних справ держави через заяви колишнього грузинського президента і чинного глави виконавчого комітету Нацради реформ України Міхеїла Саакашвілі, повідомили в пресслужбі МЗС. Під час зустрічі грузинська сторона висловила стурбованість висловлюваннями Саакашвілі на адресу влади Грузії. 

У МЗС Грузії заявили про те, що заяви Міхеїла Саакашвілі, який є українським офіційним обличчям, є неприпустимими. Під час зустрічі з Долговим грузинська сторона зазначила, що подібні дії "завдають серйозної шкоди відносинам між двома країнами", а також порушують законодавство Грузії. 

У зовнішньополітичному відомстві Грузії висловили надію, що Україна дасть відповідну оцінку поведінці Саакашвілі і обидві сторони докладуть зусиль для подальшого розвитку відносин держав.  

Крім того, заяви Саакашвілі стали темою розмови міністра закордонних справ Грузії Давида Залкаліані і глави українського МЗС Дмитра Кулеби. Останній висловив жаль у зв'язку з тим, що сталося і пообіцяв розібратися в ситуації. 

Раніше в четвер грузинські ЗМІ процитували Саакашвілі, який у своєму черговому відеозверненні заявив, що не визнає законною нинішню владу Грузії. При цьому він знову заявив про наміри активно сприяти зміні влади в Грузії. На його думку, це може статися в жовтні, коли заплановані парламентські вибори.

Читайте також: Знову через Саакашвілі: МЗС Грузії викликало українського посла

Прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія розповів, що Грузія відкликала свого посла з України з метою "захистити братні відносини від політиків-авантюристів", натякаючи на Міхеїла Саакашвілі, проти якого в країні винесли кілька заочних кримінальних вироків. Призначення Саакашвілі прем'єр-міністр назвав "незрозумілим", але пообіцяв, що на відносини з Україною воно не вплине.

У свою чергу глава парламентського комітету з оборони і безпеки Грузії Іраклій Сесіашвілі заявив про те, що, коли український чиновник в своїх заявах ставить під сумнів легітимність влади Грузії, це не може залишитися без реагування і Україна повинна буде дати роз'яснення.