UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ відмовився направляти місію до Києва, вказавши на необхідність виконувати вимоги програми

Українські чиновники чекають від МВФ у наступному році 3-3,5 млрд доларів. У фонді нагадують про невиконані умови.

Приїзд місії МВФ до Києва в рамках четвертого перегляду програми співпраці з Україною на даний час відсутній на порядку денному, повідомив офіційний представник фонду Вільям Мюррей.

"У нас поки не заплановано прибуття місії для перегляду. Ми з Україною ще повинні вирішити низку питань для завершення чергового перегляду", - сказав він під час традиційного брифінгу у Вашингтоні.

Раніше 13 грудня в.о. голови Національного банку України (НБУ) Яків Смолій повідомив, що прибуття місія МВФ можливо в січні 2018 року і виділення чергового траншу кредиту за програмою EFF - у другому кварталі майбутнього року.

У свою чергу, замглви НБУ Олег Чурий повідомив, що в 2018 році очікується надходження двох траншів МВФ на загальну суму 3-3,5 млрд доларів.

Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом близько 17 млрд доларів спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми та виділення траншів. У 2015 році Україна отримала лише два транші – 5 млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів – в серпні 2015 року. У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – на 1 млрд доларів, у квітні 2017 року Україна отримала ще 1 млрд доларів четвертого траншу.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк вважає, що в майбутньому Києву не варто розраховувати на підтримку МВФ. Докладніше про перспективи співпраці України з МВФ читайте інтерв'ю міністра фінансів Олександра Данилюка в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".