UA / RU
Підтримати ZN.ua

Молдова звинуватила РФ у спробах вплинути на референдум щодо вступу в ЄС

Кремль використовує дезінформацію та підкуп.

Москва пустила в хід мільйони готівки й армію акаунтів у соціальних мережах, щоб спробувати перешкодити Молдові вступити до ЄС. Радник президента Молдови з питань національної безпеки Станіслав Секрієру заявив в інтерв'ю Politico, що РФ розпочала “безпрецедентний наступ” у межах гібридної тактики проти колишньої радянської республіки напередодні запланованого на наступний місяць загальнонаціонального голосування щодо приєднання до Євросоюзу.

Читайте також: Якщо Україна впаде, наступною на черзі буде Молдова — МЗС Німеччини

За його словами, російська дезінформаційна машина пов'язує прагнення Молдови до членства в ЄС із загрозою війни в межах кордонів країни, а проєвропейський президент Майя Санду є головною мішенню кампанії РФ, покликаної підірвати посилення зв'язків Молдови із Заходом.

“За оцінками правоохоронних органів, під час минулорічних виборів було спрямовано 50 мільйонів євро для підкупу всіх - від пропагандистів до вразливих виборців”, - сказав Секрієру.

“З наближенням майбутніх президентських виборів і референдуму ми очікуємо ще більшого припливу незаконних коштів: за оцінками, цього року Росія витратить близько 100 мільйонів євро на втручання в демократичні процеси в Молдові”, - додав він.

За словами Секрієру, спецслужби Кремля наповнюють політичний ландшафт Молдови партіями-клонами й кандидатами — “від проросійських до фальшивих проєвропейських”.

Вибори в Молдові призначені на 20 жовтня.

Санду прагне переобрання на другий термін, а коаліція з понад десятка прозахідних партій просить громадян проголосувати “за” на референдумі щодо вступу до ЄС. Молдова отримала статус кандидата минулого року, а переговори про вступ розпочалися в грудні. Брюссель намагається зміцнити стійкість Молдови до гібридних загроз з боку Росії. 

У новому закритому брифінгу Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень, з яким ознайомилося видання Politico, йдеться про те, що РФ активно фінансує кілька опозиційних груп, тоді як активісти, деякі з них були завербовані через місцеві спортивні клуби, проходили в Росії навчання, як провокувати поліцейських, змушуючи їх застосовувати сльозогінний газ. Платформи й соцмережі, такі як TikTok і Telegram, також використовуються для націлювання на молодь, кажуть аналітики, закликаючи Брюссель чинити тиск на технологічні компанії, щоб вони вжили заходів.

Цього тижня Молдова заборонила п'ять російських пропагандистських ЗМІ, Секрієру також заявив, що країна посилює захист від кібератак.

“Вони грають на страху, знаючи, що наше вікно для вступу до ЄС не буде відчиненим вічно”, - сказав він.

Читайте також: Вибори президента Молдови: Санду розпочала кампанію з переобрання

Російський диктатор Владімір Путін уже давно прагне розхитати ситуацію в Молдові. І з наближенням виборів, а також референдуму щодо вступу Молдови до ЄС, ситуація в країні загострюватиметься. Про це розповідав Володимир Кравченко у статті “Як Путін розхитує Молдову й чим це загрожує Україні”.