UA / RU
Підтримати ZN.ua

Могеріні анонсувала новий формат відносин з Україною

За її словами, Брюссель не хоче нав'язувати ніяких дій Україні - всі реформи будуть на її совісті.

Євросоюз надаватиме підтримку Україні, але шлях до виконання реформ і відповідальність за їх реалізацію - справа виключно України.

Таке переконання висловила верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні в рамках візиту в Київ 17 грудня.

"Ми жодним чином не хочемо такої ситуації, коли Брюссель буде вказувати, яким шляхом йти, а Київ буде дотримуватися цих вказівок" - заявила Могерини.

Вона також наголосила, що ЄС переходить у новий формат відносин з Україною - практичної реалізації реформ та моніторингу конкретних результатів.

Читайте також: Меркель і Олланд "підганяють" Порошенка в проведенні реформ - Die Zeit

Вона також запевнила у готовності ЄС надавати підтримку Україні, але мотивація, шлях і відповідальність за виконання реформ перебувають в країні.

Про Росію і мінські домовленості

Глава європейської дипломатії, крім іншого, висловила надію, що в найближчі дні або навіть години Україна і ЄС побачать реальні дії по врегулюванню ситуації в Донбасі з боку Росії.

"Я обговорювала це питання з міністром закордонних справ Росії Лавровим і дуже сподіваюся, що ми побачимо знаки того, що бажання з боку Росії знайде відображення в практичній площині", - зазначила європейський дипломат.

При цьому Могеріні додала, що це не повинно бути підставою для ілюзій, але може стати основою для позитивних результатів.

Раніше повідомлялося, що Порошенка не запросили на грудневий саміт ЄС - Європа "втомилася" від України.