UA / RU
Підтримати ZN.ua

Моді закликав до миру й дипломатії напередодні візиту в Україну

Лідер Індії наразі перебуває в Польщі.

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, який у п'ятницю, 23 серпня, відвідає Україну, заявив, що підтримує мир у регіоні, а також повторив заклик до дипломатії для припинення війни, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Моді поділився своїми планами під час візиту в Київ

Виступаючи в середу, 21 серпня, у Варшаві, Моді сказав, що “зараз не епоха війни”. За його словами, Індія є “прихильником постійного миру в цьому регіоні” та вірить у діалог і дипломатію для вирішення конфліктів.

Моді погодився “передавати повідомлення” між російським диктатором Владіміром Путіним і президентом України Володимиром Зеленським, хоча й не гратиме ролі формального посередника. Це відображає неоднозначну позицію Делі, враховуючи тісні політичні й економічні зв'язки з Росією, яка постачає Індії дешеву нафту та зброю.

Під керівництвом Моді Індія позиціонує себе як глобальний гравець, який може бути посередником між Заходом і Росією щодо війни РФ проти України. Водночас Росія залишається найбільшим постачальником зброї до Індії, попри нещодавні зусилля Нью-Делі диверсифікувати поставки. Індія також стала провідним покупцем російської нафти зі знижками після того, як РФ на тлі санкцій Заходу перенаправила поставки. Нью-Делі, як відомо, утримується від прямої критики агресії Росії та закликає вирішити “конфлікт” шляхом діалогу й дипломатії. Окрім цього, Індія увійшла в список країн, які не підписали комюніке за підсумками Саміту миру в Швейцарії через відсутність РФ на заході. 

“Індія має суттєві й незалежні зв'язки як з Росією, так і з Україною. І ці партнерства, вони стоять самі по собі”, - заявив журналістам у понеділок, 19 серпня, секретар з питань Заходу в Міністерстві закордонних справ Індії Танмая Лал.

Очікується, що в четвер, 22 серпня, Моді зустрінеться з прем'єром Польщі Дональдом Туском під час свого першого візиту до цієї країни з 1979 року. Він також, імовірно, зустрінеться з бізнес-лідерами.

Жоден індійський прем'єр не відвідував Польщу та Україну відтоді, як ці країни стали незалежними. Моді намагається розширити зв'язки Індії з Центральною Європою, яка не була для Нью-Делі пріоритетом протягом останніх кількох десятиліть.

Нещодавно Індія вперше відрядила аташе з питань оборони до Варшави, що свідчить про бажання країни розширити зв'язки з Європою за межі традиційних партнерів, таких як Британія й Німеччина. Нью-Делі також розглядає Польщу, одну з найбільших економік Європи, як країну, що може постачати запасні частини для російських систем озброєнь.

Читайте також: Глобальний порядок важливо захистити та зберегти: США покладають надії на візит Моді в Україну

Очікується, що Моді вирушить із Варшави до Києва в четвер, 22 серпня, ввечері, здійснивши свій перший візит в Україну з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Лідер Індії намагається збалансувати зв'язки із Заходом після того, як зіштовхнувся з негативною реакцією США на свій візит до Росії минулого місяця, де він зустрівся з Путіним. Детальніше про зустріч Моді з російським диктатором та позицію Індії розповідала Наталія Бутирська в статті “Обійми з Путіним: чому індійські заклики до миру його не принесуть”.