UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міжпарламентський союз готовий допомогти Україні у діалозі з Росією – Пашеку

Президент МПС провів переговори із головою Верховної Ради.

Міжпарламентський союз (МПС) готовий допомогти Україні знайти діалог з Росією, заявив президент організації Дуарте Пашеку на спільному брифінгу з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

"Діалог і дипломатія мають бути основними для знаходження рішень... для забезпечення мирного існування для всіх. Якщо МПС може бути корисним у знаходженні цього діалогу між Росією та Україною, ми будемо раді його забезпечити", - сказав Пашеку.

Президент МПС наголосив, що кожна країна має бути вільною у виборі свого майбутнього.

"Сподіваюся, що вашій країні вдасться не зайти у складнішу стадію конфлікту і за допомогою солідарності ви зможете знайти компроміс у вирішенні цієї проблеми", - сказав Пашеку.

У свою чергу Стефанчук наголосив, що компромісу у питаннях українського суверенітету та безпеки бути не може.

"Ми одноголосно підтримали, що питання діалогу - це питання компромісу, але аж ніяк не може бути компромісу у питаннях української ідентичності, української цілісності та української безпеки", - сказав він.

За словами Стефанчука, під час зустрічі з Пашеку він обговорив низку питань щодо розширення діалогу між Україною та МПС, у тому числі і щодо безпеки, територіальної цілісності та суверенітету України. Також порушувалися теми російської агресії, парламентського виміру "Кримської платформи".

"Проста формула, до якої ми прийшли: дипломатії – так, агресії – ні", - наголосив Стефанчук.

Читайте також: Зеленський поговорив по телефону з головою Євроради

Раніше про готовність допомогти у переговорах між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Росії Володимиром Путіним заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він пропонує провести діалог у Туреччині.

Шукати шляхи для деескалації російсько-українського конфлікту Туреччину змушують власні інтереси, пояснює старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула. Детальніше читайте у його статті для ZN.UA «Загроза великої війни: навіщо Ердоганові зустріч Зеленського й Путіна?»