UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місія ОБСЄ визнала відповідність українських виборів міжнародним стандартам

Влада доклала всіх можливих зусиль, щоб забезпечити проведення виборів по всій країні, незважаючи на складнощі у двох областях, заявили в ОБСЄ.

Спостерігачі від місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що президентські вибори в Україні пройшли згідно з міжнародними нормами і стандартами.

"Ці вибори підтвердили демократичний курс українського народу", - повідомив на прес-конференції в Києві у понеділок, 26 травня, спеціальний координатор короткострокової місії ОБСЄ зі спостереження за виборами президента України Жоао Соарес (Joаo Soares).

Він зазначив, що президентські вибори охарактеризувалися високою явкою виборців, однак, незважаючи на це, процес підрахунку голосів в основному відповідав процедурі.

"Влада доклала всіх можливих зусиль, щоб забезпечити проведення виборів по всій країні, незважаючи на складнощі у двох областях, де озброєні групи намагалися зірвати вибори", - сказав координатор місії ОБСЄ.

У той же час, Соарес зазначив, що спостерігачі зафіксували спроби залякування деяких кандидатів у президенти, зокрема, шляхом підпалу офісів і будинків.

В попередніх висновках відзначається висока активність виборців. Серед ключових недоліків вказують проблеми з проведенням кампанії і голосування у Донецькій та Луганській областях, а також технічні проблеми, які призвели до черг на дільницях.

Окрім того, у попередніх висновках місії ОБСЄ відзначається, що виборче законодавство в цілому адекватне вимогам демократичних виборів.

Доступ до участі був широким і забезпечив реєстрацію 21 кандидата.

Разом з тим в ОБСЄ відзначили атаку на комп'ютерну систему Центральної виборчої комісії, що переривало передання та обробку результатів виборів.

В Україні на позачергових президентських виборах 25 травня працювала Міжнародна місія зі спостереження за виборами. Міжнародна місія зі спостереження за виборами - це спільний проект Бюро з демократичних інститутів і прав людини при ОБСЄ (ОБСЄ/БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Європейського парламенту (ЄП) та Парламентської асамблеї НАТО (ПА НАТО).

Міжнародна місія зі спостереження за виборами включає в себе понад 1,2 тис. спостерігачів з 47 країн, у тому числі понад 1 тис. довгострокових та короткострокових спостерігачів від ОБСЄ/БДІПЛ, 116 парламентарів і представників від ПА ОБСЄ, 46 представників ПАРЄ, 18 з ПА НАТО і 14 з Європарламенту. !zn

Читайте також:

ОБСЄ не направила спостерігачів на Донбас

ЄС напередодні виборів збільшив фінансування місії ОБСЄ в Україні до 10 млн євро