UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місія ОБСЄ готова забезпечити виконання нових мінських домовленостей

Стежити за припиненням вогню та виведення всіх іноземних збройних формувань з Донбасу буде місія ОБСЄ.

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ готова забезпечити виконання домовленостей, досягнутих у Мінську, сказав заступник керівника СММ Олександр Хуг.

"СММ готова приступити до виконання цього документа, і всі наші представники на місцях, також готові переступити до виконання узгодженого в Мінську документа", - сказав Олександр Хуг на прес-конференції в Києві.

При цьому він підкреслив, що для ефективного виконання СММ своїх завдань місія повинна отримати безпечний і вільний доступ до окупованій території Східної України. "У минулому у нас були великі проблеми при перетині лінії між областями, які не контролюються урядом, тому зараз сподіваємося, що отримаємо допуск в ті області", - сказав Хуг.

Згідно "Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод", підписаного представниками Контактної групи 12 лютого, ОБСЄ повинна забезпечити виконання домовленостей.

Так, пункт 3 говорить: "Забезпечити ефективний моніторинг та верифікацію режиму припинення вогню і відведення важкого озброєння з боку ОБСЄ з першого дня відводу, із застосуванням необхідних технічних засобів, включаючи супутники, БПЛА, радіолокаційні системи та ін."

Крім того, пункт 10 передбачає, що "виведення усіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під наглядом ОБСЄ. Роззброєння всіх незаконних груп".