UA / RU
Підтримати ZN.ua

Місія БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами почала свою роботу в Україні

Еміне Джапарова зустрілася з головою організації.

Місія Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ зі спостереженнями за місцевими виборами 23 вересня почала свою роботу в Україні, повідомила пресслужба українського Міністерства закордонних справ. Напередодні, 22 вересня, перша заступниця голови МЗС Еміне Джапарова зустрілася з очільницею місії БДІПЛ ОБСЄ щодо місцевих виборів Інгібйорг Гісладоттір.

“Відповідно до запрошення української сторони, 23 вересня в Україні розпочинає роботу Місія БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за місцевими виборами, які заплановані на 25 жовтня”, - йдеться у повідомленні.

Джапарова зазначила, що Україна послідовно підтримує неупереджену, автономну та деполітизовану діяльність БДІПЛ щодо моніторингу виборів у державах-учасницях ОБСЄ. Заступниця міністра закордонних справ заявила про те, що українське МЗС готове всебічно сприяти міжнародним спостерігачам у виконанні ними свого мандату.

Також Еміне Джапарова поінформувала Гісладоттір, що вперше місцеві вибори відбудуться в нових умовах у рамках проведення реформи децентралізації. У зв’язку з цим в Україні, за словами Джапарової, спостерігається безпрецедентно високий рівень уваги до виборів. Заступниця голови МЗС також привернула увагу до того, що вибори проводитимуться в умовах триваючої збройної агресії та тимчасової окупації частин території України з боку РФ.

“Глава спостережної місії позитивно оцінила запрошення Україною міжнародних спостерігачів на місцеві вибори, а також поінформувала про основні етапи роботи Місії у передвиборчий та постелекторальний періоди. Сторони підкреслили важливість міжнародного спостереження за виборами як ключовий елемент розвитку демократичних процесів та подальшого удосконалення виборчих систем у державах”, - зазначили в МЗС.

Читайте також: Зміна постанови про місцеві вибори ставить під сумнів їх легітимність - Разумков

Нагадаємо, Центральна виборча комісія призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій.

При цьому в Центрвиборчкомі вважають, що після внесення Верховною Радою змін до законодавства про вибори і адміністративно-територіальний устрій, утворилася правова невизначеність. Вона не дозволяє Комісії оголосити вибори до районних рад.

Також ЦВК дійшла висновку про неможливість проведення місцевих виборів в деяких територіальних громадах Донецької та Луганської областей на підконтрольній Україні території поблизу лінії зіткнення.

Однак пізніше, в Центрвиборчкомі допустили, що перші місцеві вибори в 10 громадах Донецької та 8 Луганської областей біля лінії зіткнення все ж можуть пройти при дотриманні певних умов.

Своєю чергою Кабінет міністрів затвердив порядок здійснення протиепідемічних заходів при організації місцевих виборів.