UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінські угоди не можуть бути виконані на російських умовах — Кулеба

Глава української дипломатії вважає, що угоди у російській інтерпретації суперечать українським національним інтересам.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна не зазнає тиску з боку західних союзників щодо примусового виконання Мінських угод на російських умовах. Про це головний дипломат країни повідомив в ефірі ток-шоу "Право на владу".

"Мінські угоди не можуть бути виконані на російських умовах, в основі яких прямий діалог між Україною та ОРДЛО, який нам нав'язують і який на зустрічах на всіх рівнях відкидається. Якщо мається на увазі, що хтось приїздить і починає тиснути на Україну, виконуйте Мінські угоди так чи так, то цього немає. Це все чутки, в жодній розмові цього не було з однієї простої причини. За всі ці роки наші партнери зрозуміли — ні президент Зеленський, ані Україна не терпітимуть тиску та примусу щось виконувати", — заявив Куліба.

Глава українського МЗС також підкреслив, що хоч Мінськ і є базовим майданчиком для врегулювання ситуації на Донбасі, Україна не виконуватиме угоди в російській інтерпретації, оскільки вони суперечать українським національним інтересам.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив про те, що мета нормандського формату нібито полягає в тому, щоб "змусити Україну виконувати Мінські угоди".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про готовність України виконувати Мінські угоди, щоб завершити війну на Донбасі, однак для цього Росія має спочатку виконати домовленості, укладені в рамках нормандського формату та розпочати з малого — з безпеки.

Читайте також: Росії потрібно нагадувати, що вона є стороною переговорів по Донбасу - Єрмак

За повідомленням видання DW, на зустрічі радників лідерів “нормандської четвірки” 26 січня у Парижі Україну хотіли змусити визначити дату зустрічі з терористами так званих “Л/ДНР” для обговорення особливого статусу Донбасу.

У відповідь на побоювання суспільства, голова офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна виконуватиме Мінські угоди лише в українських інтересах, обговорюючи кожен пункт угод.