UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністри фінансів G7 гарантують Україні економічну та фінансову стабільність

Опубліковано колективне звернення.

Міністри фінансів G7 виступили з колективним зверненням на підтримку України, на тлі ескалації з боку Російської Федерації. Звернення опубліковане на сайті уряду Великої Британії.

"Нарощування російської військової могутності біля кордонів України, що триває, викликає серйозну занепокоєність. Ми, міністри фінансів G7, підкреслюємо нашу готовність діяти швидко і рішуче для підтримки української економіки, а також підтримуємо зусилля, що продовжуються, з термінового визначення дипломатичного шляху до деескалації.

Ми єдині у нашій рішучості захищати суверенітет, територіальну цілісність, а також економічну та фінансову стабільність України.

"Велика сімка" разом із міжнародними фінансовими інститутами та, зокрема, з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у рамках своєї домовленості про резервний капітал на 2020 рік надає значну фінансову підтримку Україні. З 2014 року до цього часу сукупна двостороння та багатостороння економічна підтримка перевищила 48 мільярдів доларів США. Враховуючи нашу допомогу з 2014 року, ми продовжимо тісну координацію для забезпечення того, щоб Україна отримувала економічну підтримку, необхідну для сприяння поточних зусиль влади з реформування в рамках програми МВФ, яка також підтримується іншими міжнародними фінансовими інституціями та партнерами з розвитку та перебуває на стійкій фіскальної та економічної основі.

Нашим безпосереднім пріоритетом є підтримка зусиль щодо деескалації ситуації. Проте ми повторюємо, що, зокрема, будь-яка подальша військова агресія Росії проти України буде зустрінута швидкою, скоординованою та рішучою відповіддю.

Ми готові колективно запровадити економічні та фінансові санкції, які матимуть масштабні та негайні наслідки для російської економіки.

Ми продовжимо дуже уважно стежити за ситуацією і будемо готові діяти чітко та скоординовано та у найкоротші терміни, надаючи подальшу економічну та фінансову підтримку Україні ”, — йдеться у заяві.

10 лютого у G7 зазначили, що беззастережно продовжують підтримувати Україну на шляху реформ.

Читайте також: Подальша агресія проти України спричинить серйозні політичні, економічні та геостратегічні наслідки для РФ – Шольц

У середині січня країни G7 підтримали Україну після масованої кібератаки на державні сайти.