UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр Галущенко хоче отримати ще одну посаду – міжнародну

Глава Міненергетики хоче стати представником України в Раді керуючих МАГАТЕ

За інформацією ZN.UA, міністр енергетики України Герман Галущенко хоче сісти ще в одне крісло – представника України в Раді керуючих (РК) МАГАТЕ. І навіть підготував проєкт відповідного указу президента України – «Про забезпечення членства України у Раді керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії». 

Нагадаємо, що у вересні поточного року Україна стала одним з 35 членів цього, другого за значенням, виконавчого, керуючого органу МАГАТЕ. Зазвичай, Україна була представлена в МАГАТЕ в столиці Австрії, де розташована штаб-квартира агентства, постійним представництвом нашої країни при міжнародних організаціях у Відні.  

Проте в проєкті указу президента, підготовленого відомством Галущенка, за даними джерел ZN.UA, у складі делегації для роботи в Раді керуючих МАГАТЕ немає навіть глави українського представництва у Відні. 

Читайте також: В Міненерго пояснили, що означає обрання України до Ради керуючих МАГАТЕ та резолюція по ЗАЕС

Як свідчать наші дипломатичні джерела, МЗС, через яке обов’язково проходять подібні документи, поки що не погодило підготовлений Міненергетики проєкт президентського указу. В листі на ім’я Галущенка, зі змістом якого ознайомлене ZN.UA, глава дипломатичного відомства Дмитро Кулеба просить свого колегу «з урахуванням усталеної практики представлення країн у згаданому директивному органі Агентства» «включити до складу делегації України для участі у засіданнях Ради керуючих МАГАТЕ протягом 2023-2025 рр. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні невідкладно після його призначення».

Плюс нагадує про необхідність дотримання процедури формування та подання повного пакету документів до відповідного проєкту акта президента України згідно відповідного Порядку підготовки проектів директив, вказівок і технічного завдання для участі у заходах міжнародного характеру та звітів за їх результатами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. 

Читайте також: Експерти МАГАТЕ чули запуск ракет із РСЗВ поблизу Запорізької АЕС

За словами одного з дипломатичних джерел ZN.UA, посада представника України в Раді керуючих МАГАТЕ – насправді, суто дипломатична: «Робота представника – це не політичний туризм п’ять разів на рік в чарівне місто Відень. Це копітка щоденна робота з іншими 34 представниками країн-членів РК МАГАТЕ. Щоденна! А що може зробити, на що вплинути міністр, який приїздить у Відень лише кілька разів на рік? Кого і в чому переконати? Формальна присутність на засіданнях – це не робота, а її провал. У міністра енергетики під час війни, коли Росія весь час атакує нашу енергоінфраструктуру, і так багато викликів і завдань. В МАГАТЕ має працювати інша людина, яка зможе щоденно нагадувати про небезпеку для континенту, яку створює Росія на найбільшій атомній електростанції Європи – ЗАЕС. І щоденно працювати над виключенням Росії з РК МАГАТЕ. Ми змогли це зробити в Організації із заборони хімічної зброї та Міжнародній морській організації, але якщо хочемо виключити РФ і з Ради керуючих МАГАТЕ, то нам потрібна постійна робота у Відні. А для цього необхідно терміново призначити висококваліфікованого представника України при міжнародних організаціях у Відні – енергійного, небайдужого і, бажано, з юридичним бекграундом». 

Читайте також: На Запорізькій АЕС завершили буріння свердловин із водою – МАГАТЕ

Нагадаємо, міністр енергетики Галущенко заявив у жовтні, що представництво України у РК МАГАТЕ надасть можливість «прискорити деокупацію Запорізької атомної електростанції, де ситуація стає дедалі гіршою».

Раніше, 26 вересня, Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії підтримала призначення Рафаеля Маріано Гроссі генеральним директором на наступні чотири роки.