UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін США ввів санкції проти наріжного каменю російської оборонки - "Ростеха"

Під нові санкції потрапили понад 100 осіб та компаній, пов'язаних із російським ВПК

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти 70 організацій, пов'язаних із російською військовою промисловістю, а також 29 осіб, йдеться у повідомленні на сайті відомства, опублікованому у вівторок, 28 червня.

Санкції були введені проти держкорпорації "Ростех", а також усіх його дочірніх підприємств із часткою понад 50 відсотків, - навіть якщо "дочка" не значиться у списку санкцій.

Мінфін США назвав корпорацію "наріжним каменем оборонної, промислової, технологічної та обробної промисловості" Росії. У сферу впливу "Ростеху" входить понад 800 організацій із різних галузей, зазначив американський Мінфін.

Санкції проти корпорації покликані послабити здатність Росії продовжувати наступ на Україну, у тому числі і з повітря.

Дочірні та афілійовані з "Ростехом" структури мають вирішальне значення для забезпечення здатності російських збройних сил закуповувати та обслуговувати літаки та пов'язану з ними техніку. Цим, зокрема, займається "Об'єднана авіабудівна корпорація" (ОАК), яка входить до "Ростеху".

Під санкції також потрапив "Камаз" і "дочки" ОАК: підприємство "Туполєв", яке Мінфін називає "провідним російським розробником, виробником стратегічних бомбардувальників і літаків дальньої авіації", "Іркут", що виробляє винищувачі, "Таганрозький авіаційний науково-технічний комплекс". Берієва", АТ "Технодинаміка", ВАТ "Авіаційний комплекс імені с. В. Іллюшина", що виробляє цивільні та військові літаки, у тому числі важкі транспортні літаки Іл-76, та інші підприємства.

Мінфін США доручив усім партнерам компаній, що потрапили під санкції, а також доньок "Ростеху" припинити всі операції з ними до 11 серпня цього року.

Читайте також: США ввели заборону на імпорт російського золота

Санкції також було введено проти колишнього міністра оборони Анатолія Сердюкова та його родичів, а також екс-чиновника Міноборони Євгенії Васильєвої. У листопаді 2012 року Сердюкова було відправлено у відставку на тлі скандалу про розкрадання у підвідомчій Міноборони компанії "Оборонсервіс". Найвідомішим фігурантом цієї справи стала член ради директорів "Оборонсервісу" Євгенія Васильєва, яку, як стверджували ЗМІ із Сердюковим, пов'язували близькі відносини.

Під санкції потрапив і директор з особливих доручень "Ростеха", засновник pr-агентства "Апостол" Василь Бровко та його дружина телеведуча та заступник гендира "Газпром-медіа" Тіна Канделакі.

Крім них санкції запровадили проти 17 осіб, пов'язаних із "Союзом добровольців Донбасу" (СДД). Створена у 2015 році організація офіційно займається соціальною та фінансовою підтримкою ветеранів Донбасу, а також вербуванням найманців для участі у війні проти України.

На недавньому саміті "Великої сімки" було, зокрема, вирішено, ввести на додаток до вже введених проти Росії санкцій ще низку заходів. Це: заборона на імпорт російського золота (приблизно 15 мільярдів російських доходів на рік — не кардинально, порівняно з доходами від нафти і газу, що обчислюються сотнями мільярдів на рік, але суттєво) та заборона на експорт до Росії будь-яких напівпровідників. Це може практично повністю зупинити сектор російської електроніки (подібно до того, як вже зупинено автомобілебудування), включаючи електронне обладнання для озброєнь та військової техніки.