UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст заявив, що рішення ЄСПЛ у справі Тимошенко вже виконано

Новим КПК передбачена абсолютно нова процедура обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, його оскарження, змін, перегляду та продовження терміну такого утримання. Таким чином, впевнені у Мін'юсті, Україна повністю виконала рішення у справі "Тимошенко проти України".

У Міністерстві юстиції України заявляють, що в рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України" констатовано порушення прав екс-прем'єра при обранні для неї запобіжного заходу і Україна вже вжила заходів щодо недопущення аналогічних порушень у майбутньому.

Як повідомила у четвер, 18 липня прес-служба Міністерства юстиції України, новим Кримінальним процесуальним кодексом України передбачена абсолютно нова процедура обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, його оскарження, змін, перегляду та продовження строку такого утримання, що відповідає вимогам Конвенції та практиці Європейського суду.

"Таким чином, Україна повністю виконала рішення у справі "Тимошенко проти України", оскільки відсутні будь-які інші зобов'язання за цим рішенням", - пояснюють у Мін'юсті.

Також у міністерстві відзначили, що зараз Тимошенко відбуває покарання на підставі вироку суду, який набрав законної сили і не був предметом розгляду ЄСПЛ.

Нагадаємо, 30 квітня Європейський суд з прав людини встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра щодо "газової справи" і порушення її прав у зв'язку з арештом. "Суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5 п.1 (Європейської конвенції з прав людини - ред.). Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.5 п.4, суд одноголосно визнав, що було порушення ст.5. п.5. Суд одноголосно постановив, що було порушення ст.18 Конвенції", - йдеться в рішенні ЄСПЛ.

Захист Тимошенко вважає, що рішення ЄСПЛ за першою скаргою набуде чинності 30 липня, після чого екс-прем'єр повинна бути звільнена. !zn

Читайте також:

Україна чекає рішення ЄСПЛ за другою скаргою Тимошенко не раніше 2014 року

За рішенням Євросуду Тимошенко повинні відпустити після 30 липня, - Власенко

Провівши без сонячного світла рік, Тимошенко задумалася про лікування за кордоном

Сенатор США закликав звільнити Тимошенко на підставі рішення Євросуду