UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мін'юст подасть до Ради законопроект про заборону комуністичної і фашистської ідеології

Законопроект передбачає, що політична сила, яка публічно підтримує комуністичну чи фашистську ідеологію, не може бути зареєстрована в Україні.

Міністерство юстиції України в найближчі дні направить у Верховну Раду законопроект про заборону комуністичної і фашистської ідеології.

"Ми спільно з народними депутатами, вченими з Інституту пам'яті розробили законопроект, який днями буде поданий в парламент - "Про заборону комуністичної і фашистської ідеології", - заявив міністр юстиції України Павло Петренко в інтерв'ю "5 каналу".

Петренко вважає, що цей документ "поставить крапку у всіх дискусіях щодо того, чи повинна бути в Україні комуністична ідеологія". Міністр зазначив, що документ є комплексним.

"Він фактично ставить крапку у 23-річній дискусії про те, чи може в Україні існувати комуністична і фашистська ідеологія, яка фактично знищувала українців протягом багатьох десятиліть", - наголосив Петренко.

Він розповів, що законопроект передбачає прямі норми, які визначають, що та політична сила, яка публічно підтримує комуністичну чи фашистську ідеологію, не може бути зареєстрована в Україні, а реєстрація вже існуючих суб'єктів підлягає скасуванню.

"Ми взяли ті закони, які пройшли експертизу в міжнародних організаціях... Ми орієнтувалися на країни східної Європи, Прибалтики, Польщу, Чехію, - ті країни, які пройшли процес заборони об'єднань, які дотримувалися цієї ідеології", - повідомив міністр.

За словами Петренка, автори законопроекту спираються на міжнародні визначення таких явищ як комунізм і фашизм.

"Ми взяли визначення комунізму, що міститься у відповідних резолюціях ПАРЄ, у висновках Ради Європи, аналізували багато законів наших сусідів - країн східної Європи. Також ми взяли визначення фашизму, яке міститься в резолюції Генасамблеї ООН".

Глава Мін'юсту також запевнив, що в політичних цілях цей документ не буде використовуватися.

Читайте також: В РФ історики будуть протистояти "історичному наклепу" на Росію

Раніше весь склад Київського окружного адміністративного суду відмовився розглядати справа про заборону діяльності Комуністичної партії України.