UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми просимо лише 5% від наявної в арсеналах союзників зброї — Зеленський

Український президент висловив занепокоєння з приводу сповільнення деяких процесів у наданні допомоги союзниками.

Процеси надання союзниками військової допомоги Україні сповільнюються, заявив президент Володимир Зеленський  в інтерв’ю іспанським журналістам, пише El Mundo.

«Можу сказати, що допомоги недостатньо. Коли я критикую наших партнерів, то це тому, що деякі процеси сповільнюються. Якби ми сьогодні мали ту артилерію, яку ми запитували і яку мають наші партнери в потрібній кількості, процеси на полі бою йшли б набагато швидше», — пояснив президент, відповідаючи на питання про те, що ще можуть зробити країни Заходу для того, аби Україна якнайшвидше подолала російьку навалу на своїй території. 

Читайте також: Іспанія допомагатиме Україні захищатися, поки Путін не виведе війська – прем'єр Санчес

Зеленський наголосив, що Україна потребує сучасних винищувачів для того, аби покласти край пануванню росіян в небі. Крім того,  додаткові протиповітряні системи дали б змогу більш ефективно захищати життя цивільних та критичну інфраструктуру. 

«Коли я зустрічаюся зі своїми партнерами, я детально знаю, що є в кожній країні. Звичайно, я розумію, що ми не можемо просити, щоб нам дали все, але ми просимо лише 5% від  наявності», — розповів український президент.

Він підкреслив, що вдячний союзникам за вже надану допомогу, яка допомагає країні триматись.

«Один з західних  прем’єр-міністрів сказав мені, що я мав би бути їхнім міністром оборони, тому що я краще за їхнього урядовця знаю, яку зброю вони мають у своїх арсеналах», — пожартував президент.

У інтерв'ю президент також заявив, що Україна сподівається використати шестимісячне головування Іспанії в Євросоюзі на ротаційній основі, щоб спробувати «отримати вплив» у Латинській Америці, де кілька країн виступили проти намірів Києва повернути окуповані Росією території.