UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ми попереджали": у Швеції прокоментували кібератаки в Україні

Там нагадали й про необхідність єдиної твердої позиції щодо Росії. 

У Стокгольмі заявили про свою солідарність з Києвом у зв'язку з останніми масштабними кібератаками в Україні, які сталися цієї ночі. Про це заявила глава МЗС Анн Лінде, повідомляє "Інтерфакс Україна"

"Ми цілком солідарні з урядом України щодо того, що сталося цього ранку, щодо цієї кібератаки. Ми все ще не знаємо, хто стоїть за цією атакою, оскільки ніхто не взяв на себе відповідальності за неї, - заявила Лінде. - Це те, про що ми попереджали й чого ми боїмося – про такі гібридні або кібератаки. Звісно, ми маємо дізнатися, хто несе за це відповідальність". 

У своєму коментарі Лінде також нагадала, що в ситуації щодо Росії необхідна єдина тверда позиція. 

"Це призводить до посилення напруженості. Саме тому ми маємо бути дуже твердими в наших посланнях Росії. Якщо відбуватимуться атаки проти України, ми будемо дуже суворими й рішучими в нашій відповіді", - додала вона. 

Читайте також: Кібератака на урядові сайти: вирішується питання щодо відкриття кримінальної справи

У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів. Від неї постраждали сайти Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Державної служби надзвичайних ситуацій, Кабінету Міністрів, Міністерства енергетики. Поки що Кіберполіція не коментувала атаку хакерів. Невідомо, хто за неї відповідальний.

При цьому в СБУ та Міністерстві цифрової трансформації заявили, що персональні дані українців у безпеці. Як заявив глава Мінцифри Михайло Федоров, постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів.