UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми ніколи не були нейтральними – Моді на зустрічі із Зеленським

Прем’єр Індії зазначив, що врешті сторонам доведеться домовлятись про мир, тому він хоче посприяти цьому процесу. 

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Києві 23 серпня, що його країна не була нейтральним чи байдужим спостерігачем і завжди був на боці миру.

«Ми з повною впевненістю трималися подалі від війни, але це ніколи не означало, що ми були просто байдужими спостерігачами. Ми ніколи не були нейтральними, і в нас була сторона з першого дня - наша сторона була миром.... Тому, приїхавши на землю України, я приїхав із посланням миру», – сказав Моді.

Він підкреслив, що Індія виступає за досягнення миру в Україні дипломатичним шляхом із повагою до суверенітету та територіальної цілісності держави,

«Я хочу сказати вам і всьому світу, що це наше переконання і наше зобов'язання, і ми говоримо про це дуже голосно і чітко - що ми підтримуємо повагу до суверенітету та територіальної цілісності. Це має для нас першорядне значення», - сказав глава індійського уряду.

Моді заявив, що під час візиту до Москви у липні заявив президенту РФ, що проблеми не можна розв’язувати на полі бою, а єдиний шлях їх вирішення – це діалог і дипломатія і потрібно рухатись саме в цьому напрямку.

«Обом сторонам прийдеться сісти разом та шукати шляхи виходу з цієї кризи», - наголосив він.

Моді додав, що хоче обговорити шляхи до врегулювання ситуації та відновлення миру в Україні із Зеленським і під час особистої зустрічі.

«Я хочу запевнити вас, що Індія готова відігравати активну роль у будь-яких зусиллях щодо миру. Якщо я можу зіграти в цьому якусь роль особисто, я це зроблю, я хочу запевнити вас як друга», - зазначив глава індійського уряду.

Читайте також: Індія обігнала Китай і стала найбільшим покупцем російської нафти в липні

Візит глави уряду Індії є першим офіційним візитом високопоставленого представника цієї країни до України з часу проголошення незалежності.

На початку липня Нарендра Моді відвідував Москву та зустрічався із Владіміром Путіним, після чого обидві сторони заявили про налагодження тіснішої співпраці.