UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ми підемо на компроміси і перейдемо до конкретних дій – Кравчук про переговори по Донбасу

За словами Кравчука, у нього одна мета - закінчення війни

Заради закінчення війни в Донбасі українська сторона Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту в ОРДЛО готова йти на компроміси.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив новопризначений глава ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.

«Місія одна – закінчити війну і, щоб в Україні панував мир, щоб ми жили спокійно: без крові, без жахів, без втрат, без руйнувань. Така у мене місія залишається, щоб на Донбасі і в Україні був мир. Я буду робити для цього все, що зможу. Будемо йти на компроміси...  Компроміси – як керувати ситуацією. Є речі, які компромісам не піддаються – це суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів. Це питання не обговорюється. Тому, що ці питання визначені заздалегідь принципами міжнародного права», - пояснив свою позицію глава ТКГ.

Водночас Кравчук, відповідаючи на питання, чи будуть стосуватися компроміси так званого «особливого статусу Донбасу», розповів, що «є статус Донбасу, а є статус управління територією Донбасу, статус місцевого самоврядування, є політичний статус Донбасу».

«Я буду виступати за те, щоб від загальних слів переходити до конкретних дій. Щоб це було управління, яке принесе користь людям, які там живуть, і люди відчують, що вони є господарями своєї землі. Тому що політична незалежність України існує 30 років, але ви ж бачите, не у всьому, і не скрізь ми домоглися політичних успіхів у тому, що маємо політичну незалежність. Тому, потрібні конкретні кроки. Я буду виступати за те, щоб були задіяні конкретні кроки», - додав Кравчук.

Читайте також: Резніков прокоментував призначення Кравчука керівником української ТКГ по Донбасу

Відзначимо, що раніше Кравчук не виключив проведення кадрових перестановок в українській делегації ТКГ.

Російська сторона в Тристоронній контактній групі по Донбасу негативно сприйняла вихід Леоніда Кучми з ТКГ. Представник РФ Борис Гризлов впевнений, що Кучма міг згладити будь-які «шорсткості» переговорів, а його участь допомагало «уникати ескалації» конфлікту на Сході України.

Представник окупованих районів Луганської області в ТКГ, український журналіст Сергій Гармаш припустив, що Гризлов може також вийти з процесу, але «не факт, що його відпустять».