UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель похвалила Порошенка за "сміливість" запропонувати частині Донбасу "особливий статус"

Також Меркель в черговий раз повідомила про готовність посилити санкції проти Росії при невиконанні Мінських угод.

Канцлер Німеччини привітала внесення президентом України Петром Порошенком в парламент законопроекту, уточнюючого положення закону про так званий "особливий статус" окремих регіонів Донбасу.

"Це був дуже сміливий крок президента України зараз внести законопроект про особливий порядок самоврядування. Я розумію, що це дуже нелегко - прийняти закон, який надає певні (розширені - ред.) права", - сказала Меркель у понеділок після переговорів з Порошенко в Берліні.

Сам президент України прокоментував своє рішення наступним чином: "Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей відновлює український суверенітет на цих територіях. І це, зрештою, є головною метою нашого мирного процесу".

Раніше в понеділок президент України вніс у Верховну Раду проект закону, згідно з яким окремі регіони Донбасу отримають широкі права самоврядування після "позачергових виборів, проведених у відповідності з Конституцією України, з дотриманням..вільних і прозорих виборів, а також публічності та відкритості виборчого процесу..з обов'язковим дотриманням стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів".

Читайте також: Меркель розповіла про геополітичні ризики для світової економіки

Також Меркель після переговорів заявила, що "якщо будуть грубі порушення Мінських угод", санкції проти Росії та проросійських сепаратистів будуть посилені.